Stemmen op ‘Duurzaamste monument’ van Het Hogeland

HET HOGELAND – Op zaterdag 10 en zondag 11 september is het weer Open Monumentendag. Dit jaar is het thema Duurzaamheid. De gemeente Het Hogeland opent daarbij een verkiezing van het meest duurzame monument van Het Hogeland. Inwoners kunnen stemmen van 23 augustus tot en met 7 september.

Op zaterdag 10 september brengt wethouder Eltjo Dijkhuis het duurzame prijswinnende cadeau naar de winnaar. Het Hogeland is een uniek en ongepolijst gebied. Tussen Lauwersmeer en Eemshaven vormen bijna 600 monumenten de historische kroon op het eeuwenoude land. Op 10 en 11 september openen 75 panden hun deuren. Voor de verkiezing van het meest duurzame monument kunnen inwoners kiezen uit 3 duurzame monumenten: het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum, de Enne Jans Heerd op Maarhuizen en de Onstaborg in Sauwerd. In korte filmpjes lichten de drie deelnemers toe wat hun monument duurzaam maakt. De filmpjes zijn te zien op het YouTube kanaal van de gemeente. Inwoners kunnen hun stem uitbrengen via https://www.stemvanonshogeland.nl/polls/open-monumentendag 2022.

Dat kan tot en met 7 september. Openluchtmuseum Het Hoogeland Het openluchtmuseum in Warffum laat zien hoe mensen in de 19e eeuw leefden en op hun manier duurzaam waren. Door het bewaren van voedsel in weckpotten bijvoorbeeld, zodat je voor een lange tijd zelfvoorzienend kon zijn. Ook is er de molen ‘David’; een 132 jaar oude zaagmolen, als voorloper van onze huidige windmolens. Enne Jans Heerd Het eeuwenoude Rijksmonument Enne Jans Heerd wordt een nieuwe plek om natuur en cultuur te beleven. Door de restauratie en herbestemming blijft het gebouw optimaal in gebruik. Bijzonder zijn de licht doorlatende zonnepanelen op de schuur, die het gebouw extra duurzaam en energiezuinig maken. In Sauwerd brengt Dorpsbelangen Sauwerd het oude terrein van de Onstaborg opnieuw tot leven. Via nieuwe bruggetjes over het water (hoogholtjes) kunnen inwoners en bezoekers een prachtige route lopen. De borggracht, die in 2022 is hersteld, kan in de winter als ijsbaan worden gebruikt. In de zomer kunnen kanovaarders er om het borgterrein heen peddelen.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.