ChristenUnie: kort bijdrage Arriva vanwege uitval treinen

GRONINGEN – De ChristenUnie wil dat de provincie Groningen net als de provincie Limburg Arriva gaat korten of beboeten vanwege de vele uitval van treinritten. Fredic Geijtenbeek, van de CU-fractie in de Provinciale Staten wil dat het provinciebestuur hard ingrijpt.

De afgelopen maanden zijn veel treinritten in Groningen en Friesland uitgevallen. Treinreizigers kunnen daardoor op sommige trajecten soms niet met de trein reizen, hebben meer overstaptijd of moeten op een ander moment reizen.

Arriva stelt dat de uitval niet kan worden voorkomen vanwege een tekort aan machinisten en ander personeel. Hierdoor kan de vervoerder afspraken met de provincie over de dienstregeling niet nakomen. Volgens de provincie Limburg is rittenuitval door personeelsgebrijk verwijtbaar en kan Arriva zich niet op overmacht beroepen. De ChristenUnie wil van het Groningse provinciebestuur weten of die dat ook zo ziet.

Geijtenbeek,: “Er vallen veel ritten uit, en de verwachting is dat dit de komende tijd ook buiten de spits en in de weekenden nog geregeld zal gebeuren. Dat gaat ten koste van de betrouwbaarheid van het openbaar vervoer’, aldus Statenlid Fredric Geijtenbeek. ‘Reizigers en de provincie betalen voor een goede dienstregeling. Voor minder moet je niet hetzelfde bedrag blijven betalen.”

Bij verwijtbare rittenuitval kan de provincie Arriva korten op de bijdrage en boetes opleggen. Dat geld kan volgens Geijtenbeek ten goede komen aan de reizigers. “Je zou bijvoorbeeld kunnen zorgen dat abonnementen langer geldig blijven of dat treinkaartjes, niet net als energie en boodschappen de komende tijd veel duurder worden.”

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !