Sjors Dekker troeft iedereen af in de Ronde van Winsum

WINSUM – Sjors Dekker uit Tynaarloo reed de laatste ronde van de wielerkoers in Winsum op z’n gemak naar de overwinning. Adne Koster uit Roden werd tweede in een zeer merkwaardig verlopen wedstrijd.

Zo’n 80 renners hadden zich aan de start gemeld voor de koers over 66 ronden van 1,1, kilometer. Vanwege de werkzaamheden aan de weg was het traditionele parkoers ingekort en dat leverde een snelle ronde op, met nog steeds de verschrikkelijke bocht aan het eind van de Bellingeweer de Sytzemastraat op. Om een indruk te geven: de eerste tien ronden werden gemiddeld in 1.30 minuut gereden wat neerkomt op 44 km per uur. Beroerd voor Roy Eefting, internationaal topsprinter en afgelopen zondag winnaar in Delfzijl, was dat zijn crank eraf viel waardoor hij met de staaf waar de pedaal aan vast zit in de hand, de strijd al vroeg in de wedstrijd moest staken.

Om kwart voor 7 werden de deelnemers van de ‘Ronde van Winsum’ weggeschoten

Sjors Dekker zette de eerste aanval in met een solo maar kreeg er niks voor, vijf ronden liet het peloton hem gaan om hem weer op te scheppen. Halverwege koers ging Dekker er weer vandoor met Mark Prinsen. Uit het peloton maakte zich een groep achtervolgers los met onder andere Bjön Bakker, Stef Krul, Robin Lowik, Jarno Gmelich Meijling, toch wel renners die tot de beteren van het peloton behoren. Met nog 25 ronden te gaan was de situatie wel overzichtelijk. Adne Koster was naar de kopgroep gesprongen en Prinsen hield het er niet. Zeven renners in de achtervolging en het peloton op 1 minuut achterstand. In de finale halen de twee vluchters het peloton in en prompt demarreert Sjors Dekker weer en sleept Rick Ottema mee naar de tweede groep die op 40 seconden voorop rijdt.

Dan ontstaat de toch wat bizarre situatie dat Dekker in de kopgroep de eerste plaats al binnen heeft. Adne Koster in het peloton de tweede plaats al zeker heeft gesteld en Rick Ottema in de kopgroep al zeker is van de derde plaats. De jury lost het keurig op. De kopgroep mag voortijdig afsprinten voor de ereplaatsen  vier en hoger. Het peloton mag hetzelfde doen en in de laatste ronde zijn alleen Dekker en Koster in koers waarbij Dekker eigenlijk een mooie ereronde rijdt want Koster krijgt dat gat van zo’n 30 seconden niet dicht gereden.

Een mooie overwinning voor Dekker die doorgaans in de koers vaak op stap gaat, vroeg en laat, resultaat of niet, maakt niks uit. Dit keer bekroond met de overwinning en sneu voor Koster die werd afgetroefd door de laatste sprong van Dekker.

Slechts 32 renners haalden de eindstreep. De jonge renners uit de regio hielden zich goed. Redmar Dijkman (Lutjegast) eindigde op plaats 13. Wessel Lange uit Feerwerd werd 24ste en Lars Punter uit Eelde kwam als 26ste over de streep. De Bedumer Thiadrik Kramer (in de trui van de studentenwielerclub Tandje Hoger) en Jaap Voogel (Kruisweg) hadden hun dag niet./BM

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !