Mini-symposium ‘Kerk in het Dorp’ in Eenrum

EENRUM – In de kerk van Eenrum wordt zondag van 14.30 tot 17.00 uur het mini-symposium Kerk in het Dorp – Leren van het verleden, dromen van een toekomst gehouden.

In de afgelopen decennia is er veel veranderd in de middeleeuwse kerken. In één generatie veranderde de betekenis van de kerken totaal. De kerkelijke gemeenschappen worden steeds kleiner en zien zich vaak genoodzaakte om de oude kerken steeds meer los te laten. Dan is de vraag wat er zal gebeuren met de oude kerken.

Nieuwe wegen op oude gronden

In enkele dorpen in Noord-Groningen werd een project gestart onder de naam Kerk in het Dorp, geïnitieerd en gefinancierd door de protestantse gemeente Winsum Halfambt. Het was een initiatief om de middeleeuwse kerken in Eenrum, Den Andel en Westernieland open en levend te houden. Er werd gezocht naar nieuwe wegen op oude gronden, waarbij de deuren letterlijk en figuurlijk werden opengezet. Er werd op velerlei manieren gezocht naar verbinding tussen religie, spiritualiteit, kunst, muziek en stilte.

Vijf sprekers

Tijdens het mini-symposium wordt van gedachten gewisseld over de toekomst van de oude kerken op het platteland. Vijf sprekers geven hun visie vanuit hun eigen perspectief. De sprekers zijn Niesje Mooiman, Anjet van Linge, Wessel Dijkstra, Marja Mentink en Nicolaas Geenen. Niesje Mooiman is voormalig voorzitter van de Protestantse gemeente Winsum Halfambt. Anjet van Linge is kunstenaar en initiatiefnemer van het kerk- en kunstproject Monnikenwerk. Wessel Dijkstra en Marja Mentink werken voor de gemeente Het Hogeland aan de Kerkenvisie in het Hogeland. Nicolaas Geenen is beheerder van het kerkje van Klein Wetsinge en drijvende kracht achter de verandering van functie van deze kerk.

Gratis toegang

De bijdragen van de sprekers wordt omlijst door enkele muzikale intermezzi door Gea Passies (sopraan) en Dirk Molenaar (organist). Daarnaast is er voldoende ruimte voor ontmoeting en uitwisseling van eigen ervaringen met oude kerken. Dit mini-symposium wordt georganiseerd door de taakgroep Kerk in het Dorp, bestaande uit Jos Grashuis, Ate Faber, Alie van Dijken en Jolanda Tuma. De toegang is gratis, maar een vrije gift is uiteraard altijd welkom.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.