Jumbo Bedum steunt strijd tegen menstruatie armoede

BEDUM – Het is even wennen, een winkelkar in de Jumbo in Bedum, afgeladen met pakken maandverband en tampons. Niet om de vakken bij te vullen, de kar wacht op Mädi Cleerdin die namens het burgerinitiatief Bloedserieus het materiaal komt ophalen.

Het is het resultaat van een actiemaand tegen wat menstruatie armoede heet. Het gaat om hulp aan meisjes en vrouwen die gewoon geen geld hebben om maandverband en tampons te kopen. De actie was eenvoudig. De Maripaangroep is een onderneming met 15 Jumbo-winkels en vier restaurants in plaatsen als Bedum, Leek, Drachten, Surhuisterveen, Haren en Groningen.

De Stichting Maripaan Team is bedoeld voor goede doelenprojecten  van de onderneming. Ewout Hagen, vestigingsmanager, legt het uit: “De medewerkers geven maandelijks één euro van hun loon voor het fonds van het Team. Als vestiging doen we daar natuurlijk wat bovenop.” Riwka Papo is van het beheer van het fonds. “Via de vestiging in Leek kwamen we in contact met Bloedserieus. Het doel van de actie past heel goed bij wat we als stichting Team willen. Het personeel heeft bijgedragen, de klanten hebben bonnen van het statiegeld afgestaan en de vestiging in Bedum heeft er nog een schep bovenop gedaan. Het resultaat is deze winkelwagen met producten die toch zeker zo’n 600 euro waard zijn.”

Mädi Cleerdin, voormalig raadslid in Het Hogeland, begon een paar jaar geleden in dit gebied met de actie. “In het Westerkwartier was dit idee al tot bloei gekomen. De eerste actie in het Hogeland was gericht op het voorzien van de Voedselbank van materiaal. We willen nu een stap verder en proberen nog beter scholieren te bereiken. Ik hoef niet uit te leggen dat schaamte over deze armoede jonge meisjes hard treft. De jongste voorspellingen komen er op neer dat 1,5 miljoen Nederlanders diep in armoede komen en dat het probleem van de menstruatie armoede alleen maar groter wordt. Wij zijn enorm blij met een actie als deze. Hiermee kunnen veel vrouwen geholpen worden.”

Na de overdracht van het materiaal, nuchter recht-toe-recht-aan zonder speeches, zegt Cleerdin: “Ik zie dat de gemeente Westerkwartier dit probleem oppikt. Dat mis ik wel in onze gemeente.”/BM

Foto: Ewout Hagen, Mädi Cleerdin en Riwka Papo met de opbrengst van de actie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !