Asielzoekers Ter Apel naar de kazerne in Lauwersmeer

ZOUTKAMP – Bij de Willem Lodewijk van Nassaukazerne Marnewaard in Zoutkamp komt een tijdelijke opvanglocatie. Daar is plek voor 500 tot 700 asielzoekers. De opvang is bedoeld om asielzoekers op te vangen waarvoor geen plek is in het azc in Ter Apel. Dit meldt het persbureau ANP.

De nieuwe opvanglocatie op het terrein tegenover de kazerne, aan de andere kant van de N361 is geen nieuw asielzoekerscentrum maar een ‘doorstroomlocatie’. Asielzoekers kunnen daar hun verdere procedure afwachten. Bij aankomst in Ter Apel zal een voorregistratie plaatsvinden. De minderjarige alleenstaande asielzoekers blijven in Ter Apel. Voor de volwassen asielzoekers wordt met de Vreemdelingenpolitie de planning van de Identificatie en Registratie (I&R) gemaakt. Als ze aan de beurt zijn voor een afspraak in het aanmeldcentrum, moeten ze vanuit de opvang naar Ter Apel worden gebracht.

Eric van der Burg, Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Defensie en het college van Het Hogeland hebben afgelopen weekend overeenstemming bereikt over de opvang van asielzoekers uit Ter Apel op het terrein van Defensie in de Marnewaard. De gemeente gaat onder een aantal voorwaarden in op het landelijke verzoek om opvang te bieden aan vluchtelingen die op dit moment nog buiten het terrein van Ter Apel verblijven. Het terrein wordt voor een periode van 6 maanden ingericht als zogenaamd voorportaal voor Ter Apel. Asielzoekers verblijven daar voor een korte periode in afwachting van registratie. Het is de bedoeling dat de locatie op 10 september in gebruik wordt genomen.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.