Crash overschaduwt prachtige grasbaanraces Eenrum

EENRUM – Met een zware crash in de 2e heat, twee zijspancombinaties kwamen vol in botsing met elkaar, kende de EK-finale zijspannen een slecht begin. Het aanwezige ambulancepersoneel had de handen vol en het duurde dan ook niet lang dat er nog twee ambulances werden opgeroepen. De wedstrijden lagen geruime tijd stil, om zo’n uur later, nadat er ook gesproeid was, hervat te kunnen worden.

Vooraf, iedereen had er zin in, de liefhebbers, de rijders tijdens de presentatie en MC Eenrum-bestuurslid Geert Mennes

De 625 meter lange ‘droombaan’ in Eenrum was kurkdroog, wat de nodige stofwolken veroorzaakte. Vervelend voor het publiek, vooral voor degene die de verkeerde plek rond de baan had gekozen, maar zeker niet minder vervelend voor de rijders. Het zicht was slecht, wat naar alle waarschijnlijkheid ook de oorzaak van de crash in de tweede heat tot gevolg had.

Volgens getuigen gebeurde het ongeluk toen het zijspan van Engelsen David Carvill en Kim Kempa in een stofwolk de boarding raakte en vervolgens weer naar binnen op de baan stuiterde, waar de combinatie van Shaun Hughes en Louis Benett hen vol raakte en er overheen vloog.

‘Het was een zwaar ongeluk, dat is echt schrikken’, zegt Schollema, bestuurslid MC Eenrum e.o. Desondanks besloot de organisatie om het programma te hervatten.‘Je hebt zo veel publiek, ongelukken gebeuren overal. Ik ga heel Europa door voor wedstrijden, ik zie op iedere baan ongelukken. Drie renners zijn naar het ziekenhuis gebracht, het gebeurt eigenlijk nooit dat je dan de hele wedstrijd stillegt’, liet hij aan RTV Noord weten. 

Beelden die je niet graag wil zien, maar die niet ongewoon zijn bij grasbaanraces

Op maandamiddag kon Menno Schuiringa, voorzitter van het organiserende MC Eenrum e.o., nog geen uitspraak doen over de toestand van de gewonde renners. “Van de een hoor je dit, van een ander weer dat. Ik kan in dit geval hierover nu beter nog niets zeggen.”

Met ruim 2500 toeschouwers kan de Eenrumer motorclub terugzien op een mooi grasbaanweekend. Naast de fantastische wedstrijden op zondag, waren ook de wedstrijden op zaterdag meer dan het aanzien waard.

Schuiringa:”Ja, we hebben een fantastisch weekend gehad. Het is een gevaarlijke sport en ongelukken ‘horen erbij’, alleen wil je ze niet. Ik ben een tevreden voorzitter, al is het wel een weekend met een ‘zwart randje’ geworden.”

Markus Venus en Markus Eibl werden Europees kampioen. Bij de solo’s internationalen was Romano Hummel oppermachtig.

Voor de uitslagen klik hier

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.