LTO Noord luidt noodklok: massaal dierenleed door wolf

ZWOLLE – Steeds meer schapen, kalveren en andere dieren zijn de afgelopen weken doodgebeten door wolven. Dit zorgt voor grote leed bij de doodgebeten dieren. Tegelijkertijd eet de wolf slechts een stuk van de dieren op. Boeren luiden nu de noodklok. LTO Noord roept op om werk te maken van faunabeheer.

‘Het is ontzettend pijnlijk om te zien. Boeren zorgen goed voor hun dieren. Als er dan een wolf komt die je schaap of kalf helemaal bebloed achter laat is dat een vreselijk beeld. We willen dat daar wat aan gebeurt’, aldus LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins.

Op dit moment is met name in Overijssel, Drenthe en Friesland te zien dat wolven landbouwdieren aanvallen. Dit leidt tot erg veel onrust onder de lokale gemeenschappen. ‘Dit zou je niet moeten willen. Mensen maken zich oprechte en terechte zorgen. Dat is ook niet goed voor het draagvlak van de wolf in Nederland’, zegt Dirk Bruins.

De waarschijnlijke oorzaak is dat er in deze gebieden te weinig wild is. Er is dus te weinig natuurlijk voedsel voor de wolven. Hierdoor springen wolven zelfs over rasters heen om de landbouwdieren aan te vallen. Volgens LTO Noord zouden er specifieke gebieden voor wolven moeten worden aangewezen. In gebieden waar de wolf niet goed kan leven, zoals provincies met weinig wild, zou de wolf niet meer welkom moeten zijn.

LTO Noord roept op om toestemming om wolven te beheren. Daarbij kan gedacht worden aan het verjagen van de wolf in gebieden waar ze veel leed veroorzaken. Op dit moment is dit niet toegestaan. Tegelijkertijd nemen boeren zelf ook preventieve maatregelen, zoals het plaatsen van rasters. Momenteel is dit echter niet genoeg om de dieren te beschermen.

Onlangs zijn de koeien van melkveehouder Roel Gorte uit Wapserveen ook mogelijk gebeten door de wolf. Gorte: ‘Ze hadden lelijke bijtwonden op hun rug die ik nooit eerder gezien heb. Hier in de buurt zijn genoeg schapenhouders die te kampen hebben met dode of gewonde dieren. Het loopt de spuigaten uit. Straks hebben wij de dieren binnen en loopt de wolf buiten.’ Gorte merkt dat er grote bezorgdheid is onder boeren: ‘Een schapenhouder die normaal de schapen bij mij op het land zet, wil dat niet meer doen. Hij is bang voor de aanvallen van de wolf. Hij zet zijn schapen nu ergens anders neer. Er moet  uit DNA onderzoek nog blijken of het echt de wolf was, maar er moet echt wat gebeuren om de wolf tegen te houden, want zo kan het niet langer meer.’

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !