Theaterwerkplaats Het Hek speelt “Goudmerels” in de Blauwe Schuit

WINSUM – Op zondag 18 september a.s. om 14.30 uur speelt Theaterwerkplaats Het Hek onder regie van Peter Kruining “Goudmerels” van Chrétien Schouteten in Cultureel Centrum de Blauwe Schuit in Winsum.

In 1938 vlucht Lise Meitner, een Joodse natuurkundige, met hulp van de Groningse hoogleraar Dirk Coster uit Nazi-Duitsland naar Nederland. Lise Meitner stond op het punt om, samen met de Duitse chemicus Otto Hahn, kernsplitsing te ontdekken; de basis voor de ontwikkeling van kernenergie maar ook voor die van de atoombom.

We maken de angstige vlucht van Lise mee, we horen over de Emslandkampen, we horen over de onwil van Nederland om Joodse vluchtelingen op te nemen. We zien de innerlijke strijd van Lise Meitner die haar land wil ontvluchten en toch ook weer niet.

We worden geconfronteerd met de vragen van Dirk Coster achteraf: heb ik genoeg gedaan tegen de Nazi’s? Heb ik genoeg gedaan voor mensen die het minder goed getroffen hebben dan ik?

We zien na de oorlog Lise Meitner worstelen met het idee dat kernsplijting heeft geleid tot de atoombom waarmee de mensheid zichzelf kan vernietigen.

En door alles heen speelt steeds weer de tegenstelling tussen vrijheid en onvrijheid.

Informatie en reserveringen via www.theaterwerkplaatshethek.nl.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.