Kunst- en ambachtsmarkt in Baflo

BAFLO – Op zaterdag 10 september wordt in en rond de Laurentiuskerk in Baflo tijdens Open Monumentendag een duurzame kunst- en ambachtsmarkt gehouden.

De Keramiekbouwer uit Onderdendam laat zijn ‘bouwwerken’, gemaakt van platen klei, zien. Kleurrijke werken van Hilda Ham, docent beeldende vorming van Weefgoed, worden te koop aangeboden. Jeannette Biltges van Engelengeduld is eveneens van de partij. Zij werkt op verschillende manieren met wol. Ze spint, weeft, vilt en verft wol. Hoe dat er in alle stadia uitziet, toont ze op deze dag. Ook Alie en Tessa Leeuwis werken met wol. Ze laten de schoonheid van de pure wol zien, maar werken ook met gekleurde gesponnen draden.

Bijzondere Boekjes

Op de markt is ook Trudie Labuschagne van Bijzondere Boekjes aanwezig. Zij gebruikt papier dat normaal weggegooid zou worden. Zij geeft de soms prachtige afbeeldingen en motieven een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld als kaft van een met ambachtelijke boekbindtechnieken gemaakt nieuw notitieboekje. Berend, van Berend de Maatmaker uit Westernieland, heeft een passie voor het werken met hout, zowel voor de klus als op het artistieke vlak. Hij maakt diverse kunst- en gebruiksvoorwerpen. Naast de kerk demonstreert hij hoe hij met hout werkt.

Muziek

Buiten staat ook Rianne’s IJskar, met ijs gemaakt van lokaal geproduceerde melk. In de kerk is koffie en thee verkrijgbaar, evenals lekkernijen van Proef Lokaal Bakkerij Rutgers uit Baflo. Verder kunnen bezoekers ronds 11.30 uur genieten van de muziek van Duo Despejado. Het duo bestaat uit Alice van der Meer (verschillende blokfluiten) en Michiel de Vries (gitaar, luit en zang). Beide musici studeerden aan het conservatorium in Groningen. Duo Despejado vertolkt gevarieerde muziekgenres: van renaissance, barok en klassieke muziek tot Zuid-Amerikaanse melancholieke of swingende stukken.

Geschiedenis

De kerk en toren zijn niet alleen open voor mensen die willen snuffelen bij de marktkramen, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis of bouw van de eeuwenoude kerk en losstaande toren. In de toren heeft de Historische Kring Baflo een kleine tentoonstelling gemaakt met oude foto’s van de voormalige gemeente Baflo. Leden van deze kring kunnen meer vertellen over de historie van de monumenten in Baflo.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !