Enne Jans Heerd wordt ‘cultuurpareltje’ van het noorden

MAARHUIZEN – Zaterdagmiddag overhandigde Wethouder Eltjo Dijkhuis tijdens de Open Monumentendagen een olijfboom aan Gijs van Rhijn en Mayke Zandstra, pachters van  de rijksmonumentale boerderij Enne Jans Heerd. Hogelandsters hebben – via een door de gemeente Het Hogeland aan de Monumentendag gekoppelde wedstrijd – gestemd en de historische boerderij verkozen tot meest duurzame monument van de gemeente.

Gijs van Rhijn had het de wethouder niet makkelijk gemaakt; Dijkhuis moest eerst een steiger beklimmen, niet zijn favoriete bezigheid zo liet hij weten, alvorens hij het cadeau kon overhandigen. Hij kreeg op hoogte uitleg over het nieuwe rietgedekte dak met zonnepanelen, om vervolgens de rest van de ontwikkelingen van de verbouwing te bekijken.

Openbare plek voor cultuur- en natuurbeleving

Stichting Enne Jans Heerd gaat samen met partner Staatsbosbeheer en de omliggende wierde Maarhuizen herbestemmen tot een publieke plek voor cultuur -en natuurbeleving. Denk daarbij aan een podium voor kunst en cultuur en ruimte voor onderwijsinstellingen om les te geven. Aan de eeuwenoude geschiedenis van de wierde Maarhuizen en de boerderij Enne Jans Heerd wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd gericht op drie onderdelen:

Groningse parel: landschap, erfgoed en natuurbeleving

Podium voor kunst en cultuur: maken, uitvoeren en beleven

Buitenlokaal: onderwijs en educatie

 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !