Minister Ollongren complimenteert militairen voor inspanning bouw opvangkamp

LAUWERSMEER – Defensieminister Kajsa Ollongren kwam afgelopen maandag naar de kazerne in Zoutkamp om de militairen te complimenteren voor hun inzet bij de bouw van het opvangkamp tegenover de kazerne.

De noodopvang op militair terrein is nu de vijfde  locatie voor asielzoekers en vluchtelingen die Defensie op het terrein heeft. Dat gebeurt op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid om het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) te ondersteunen.

Defensie heeft de afgelopen jaren al veel gedaan om Nederland te ondersteunen bij de opvangproblematiek. Naast het bieden van onderdak, stelde het ministerie bijvoorbeeld 3.500 gewone bedden en 1.500 veldbedden beschikbaar voor noodopvanglocaties in het land. Naast de Marnewaard zijn er ook nog opvanglocaties bij het Marine Etablissement Amsterdam met ruimte voor 250 asielzoekers en het Walaardt Sacré Kamp te Huis ter Heide met ongeveer 425 plaatsen voor de opvang van Afghanen. Op Legerplaats Harskamp in Ede vangt Defensie nog eens bijna 400 vluchtelingen uit Oekraïne op en de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp is goed voor zo’n 450 opvangplekken voor Afghanen, zo meldt de voorlichtingsdient van de Landmacht.

Bij de bouw van de opvanglocatie in de Marnewaard waren 30 militairen betrokken van de genie en van de Nationale Reserve. Het was mede door hun inspanning dat minister van Defensie Kajsa Ollongren aan Justitie kon melden dat het nieuwe onderkomen gereed was. Dat gebeurde in slechts 9 dagen noeste arbeid. De minister kwam een kijkje ter plaatse nemen. Ze liet zich er lovend uit over het geleverde werk van de militairen en het COA. De asielzoekers in de Marnewaard blijven daar maar enkele dagen. Zodra er plek is om de asielaanvraag te registreren in Ter Apel, gaan ze daar heen.

Foto: Minister Kajsa Ollongren bedankt militairen voor hun inzet om de opvang voor asielzoekers te bouwen

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !