Molen Zuurdijk stilgezet

ZUURDIJK – Het Groninger Landschap heeft molen De Zwaluw in Zuurdijk stil laten zetten omdat de roeden gebreken vertonen. De gebreken zijn onlangs tijdens een uitgebreid onderzoek van de roeden aan het licht gekomen. In heel Nederland is er momenteel extra aandacht voor molenroeden van gelast staal.

De afgelopen jaren zijn er bij een aantal traditionele windmolens in Nederland onverwacht roeden gebroken. Molenvereniging Hollandsche Molen is daarom in samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een onderzoek gestart naar de levensduur van gelaste roeden en de oorzaken van roedenbreuk. Naar aanleiding hiervan heeft Het Groninger Landschap besloten haar molens met de oudste roeden extra te laten onderzoeken.

Na constatering van de gebreken heeft Het Groninger Landschap besloten de molen in Zuurdijk uit voorzorg stil te zetten. Waarschijnlijk zullen de roeden worden vervangen. Omdat er slechts een aantal gespecialiseerde bedrijven zijn die dit werk doen en er meer werkzaamheden aan de molen uitgevoerd moeten worden, zal het waarschijnlijk enige tijd duren voordat de molen weer kan draaien.

Het Groninger Landschap heeft van vijf molens de roeden nader onderzocht. Naast De Zwaluw is eerder ook Molen De Vier Winden in Pieterburen stil gezet.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !