Interactieve bijeenkomst van De Wij in Aardgasvrij: laat je inspireren!

GRONINGEN – We moeten van het gas af. Aardgasvrij wonen. Gemeenten hebben de regie voor het maken van plannen hoe wijken op termijn van het aardgas af kunnen. Voordat we dat kunnen bereiken moet er nog heel veel gebeuren. Een flink aantal wijken in grotere en kleinere gemeentes hebben daarin al een start gemaakt. En het onderwerp is actueler en urgenter dan ooit.

Bewoners hebben een belangrijke rol in de overgang naar aardgasvrij: Het gaat om comfortabel en betaalbaar wonen.  Een goede samenwerking tussen inwoners en gemeentes is dus cruciaal. Hoe werkt zo’n samenwerking eigenlijk? Welke financiële regelingen zijn er en hoe kun je daarmee omgaan? Welke kennis heb je nodig om de transitie goed te doorlopen?

Om antwoord te geven op deze vragen en om wijken en gemeentes in beweging te brengen organiseren het Programma Aardgasvrije Wijken & de Natuur en Milieufederaties hiervoor de inspirerende bijeenkomst De Wij in Aardgasvrij op donderdag 13 oktober in Groningen.

Interactieve workshops

De bijeenkomst start met een boeiende lezing van Ferenc van Damme (www.hoedan.site), waarna men kan kiezen uit twee van vier interactieve workshops. Alles om bewoners en gemeenteambtenaren te inspireren en de buurt of wijk in beweging te brengen. De bijeenkomst is van 13.30 tot 16.30 uur in het Van Swinderen Huys. Naast de workshops biedt de bijeenkomst de ruimte om te ontmoeten en te netwerken, in een ongedwongen setting van een borrel én in spannende speeddates.

Co-creatie: een verdiepende workshop

Hoe werk je volwaardig samen met de gemeente of met het bewonersinitiatief? Hoe leg je verbinding tussen het openbaar bestuur en de bewoners? Op deze vragen vinden we antwoorden in een interactieve workshop. Met overtuigende cijfers, inspirerende praktijkverhalen en werkbare inzichten.

Sla meer vliegen in één klap: warmtetransitie én andere uitdagingen

Zie je kansen om de wijk ook op andere manieren te verbeteren? Bijvoorbeeld vergroening van de straat, of op sociaal vlak? Dit noem je koppelkansen. Daar kan je zowel als gemeenteambtenaar als bewonersinitiatief aan bijdragen. Elf gemeenten deelden hun verhalen en aan de hand daarvan werd het  schetsboek koppelkansen aardgasvrije wijken opgesteld met de geleerde lessen. Volg deze workshop en leer hoe jij zelf aan de slag kunt met koppelkansen in jouw buurt of gemeente.

Aan de slag met gedragskennis

Als gemeente en als bewonersinitiatief vraag je vaak heel wat van de bewoners en je buurtgenoten. Van het invullen van een vragenlijst tot het investeren in isolatie. Alleen met een persoonlijke, betrouwbare aanpak krijg je mensen mee. Daarvoor moet je begrijpen hoe het menselijk gedrag werkt en hoe je het kunt inzetten. In deze workshop laten we zien hoe je gedragskennis kunt gebruiken om meer mensen stappen te laten zetten naar een aardgasvrij huis.

Het financiële plaatje: lokaal maatwerk

In deze sessie geven we een kort overzicht van de beschikbare financiële regelingen op nationaal en regionaal niveau om de verduurzaming van de woning te financieren. Daarna bekijken we welk aanvullend aanbod op lokaal niveau goed zou zijn. Bedenk samen een op maat gemaakt financieel arrangement!

Meer weten over de bijeenkomst De Wij in Aardgasvrij, of inschrijven? Klik hier ! 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.