Afstand tot windmolen van invloed op woningverkoop

HET HOGELAND – Het Kadaster onderzocht woningprijzen dichtbij windmolens. Waar in Nederland staan deze windmolens eigenlijk en hoe groot zijn ze? Hoeveel woningen staan er in de directe omgeving van deze windmolens? En, wat zien we als we de waarde van deze woningen bekijken?

Nederland telde in juni dit jaar 2.744 windmolens op land volgens de Aeronautische-obstakelkaart van het Kadaster. De belangrijkste inzichten op een rijtje.

Woningen dichtbij windmolens

 

Op zeer korte afstand (tot 200 meter) van windmolens staan 451 woningen. Binnen 500 meter staan 5.648 woningen. In de kustzone van Friesland, Kop van Noord-Holland (Den Helder), Flevoland en de regio Rotterdam-Den Haag zien we de hoogste dichtheid van woningen nabij windmolens.

De woningen op korte afstand zijn vooral boerderijen of andere woningen buiten de bebouwde kom in eigendom bij eigenaar-bewoners (72%). Dat is aanzienlijk meer dan het landelijk gemiddelde van 57% eigen woningbezit. Het aandeel corporatiewoningen blijft met 11% juist achter bij het landelijke gemiddelde (29%).

Woningen dichterbij windmolens zijn tot 2021 gemiddeld even duur, maar wel groter. In 2022 is de gemiddelde prijs per vierkante meter van woningen binnen een afstand van 500 meter, met €2.700,- meer dan € 600,- lager dan woningen binnen een afstand van 500 tot 1.000 meter. Ten opzichte van woningen met een afstand van 1.000 tot 2.000 meter is het verschil zelfs €750,-. Naast de oppervlakte is er in dit onderzoek niet gecorrigeerd voor andere factoren.

Het percentage transacties van woningen in een straal van 500 meter rondom een windmolen is sinds 2012 bijna 6% lager. Dit komt met name doordat woningen met een afstand tot 300 meter tot een windmolen minder vaak verkocht worden.

De verspreiding en grootte van windmolens op land

Er staan veel windmolens langs de kust en het IJsselmeer. Grote windmolens staan vooral in windparken in Noordoost-Groningen, Noordoost-Drenthe, Flevoland en de kop van Noord-Holland. Opvallend is dat er in Twente, Midden-Drenthe, Zuid-Limburg, het Gooi en de regio Eindhoven bijna geen windmolens staan.

Er bestaat een grote variëteit in de grootte van windmolens in Nederland. Er komen steeds meer grote (>200 meter) windmolens bij. De meeste grote windmolens, 24 % van het totaal, komen voor in de hoogteklasse 145 – 155 meter (356 stuks) en 175 – 185 meter (295 stuks). Tegelijkertijd worden, met name in het noorden van Nederland, kleine windmolens ook populairder.

Kadaster onderzocht woningprijzen dichtbij windmolens en baseerde zich daarbij op de gegevens uit de Basisregistratie Kadaster, in combinatie met de Basisregistratie Adressen en Gebouwen en de eerder genoemde Aeronautische-obstakelkaart./BM

Download het volledige onderzoek

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.