Veel jeugdige rokers in gemeente Het Hogeland

HET HOGELAND – Ongeveer 1 op de 6 jonge Hogelandsters steekt wekelijks een sigaret op. Daarmee staat Het Hogeland in de top-drie van Groninger gemeenten met de meeste jonge rokers, zo blijkt uit uitgebreid onderzoek van Independer.nl op basis van data van GGD’en en RIVM.

In Het Hogeland rookt 15,9 procent van de jongeren, wat neerkomt op bijna 1 op de 6 jonge inwoners. Deze 12- tot en met 16-jarigen steken wekelijks of zelfs dagelijks een sigaret op. In de provincie Groningen hebben alleen de gemeenten Pekela (18,3 procent) en Veendam (16,7 procent) relatief gezien meer rokende pubers.

In de gemeenten Eemsdelta en Westerkwartier is dat percentage veel lager. In Eemsdelta rookt 9,5 procent van de jongeren wekelijks minimaal één sigaret en in het Westerkwartier is dat zelfs maar 7,2 procent.

Veel meer meisjes zijn gaan roken

Tijdens de coronacrisis is het aantal dagelijks rokende 12- tot en met 16-jarigen met bijna 40 procent toegenomen in Nederland. Dit is opvallend, want in de voorgaande jaren was juist een daling te zien. Onder meisjes is deze toename het sterkst, zo blijkt uit de landelijke cijfers. Het aandeel dagelijks rokende meisjes is tijdens de coronacrisis toegenomen met 56,3 procent, onder de jongens gaat het om een stijging van 25 procent.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.