Artemissers rennen Op Meij en in Schotland

WINSUM – Hardlopers van het Winsumer Artemis hebben afgelopen weekend deelgenomen aan wedstrijden in Uithuizermeeden en Inverness (Schotland).

Met een eerste en een tweede plaats voor Simone Binnema uit Eenrum en Aleida Groothoff uit Winsum op de 10 kilometer bij de vrouwen 50 en nog een negental aansprekende resultaten op de 5 en de 10 kilometer kwam Artemis zaterdag bij de Snel Eemsmondloop in Uithuizermeeden prima voor de dag.

Deze loop, mede georganiseerd door de plaatselijke Eemsmondrunners, was de vijfde en voorlaatste van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit 2022. Ondanks de concurrentie van nog vier wedstrijden op dezelfde dag in de drie noordelijke provincies stonden er toch nog totaal 117 deelnemers, verdeeld over 73 op de 10 en 44 op de 5 kilometer, aan de start. Het was goed loopweer met voor en na afloop van de wedstrijd veel regen. Ook tijdens de wedstrijd bleef het niet helemaal droog. De inschrijving vond voor het eerst plaats in sportcentrum de Oude Fabriek.

De 10 kilometerwedstrijd omvatte twee ronden van 5 kilometer. Vanaf de start op de Lijnbaan volgt de route eerst een gedeelte door het dorp om vervolgens op de lange rechte stukken buiten het dorp, waar de wind vrij spel had, via landgoed Rensuma over een verhard bospad te finishen rondom de vijver aan de Bommel. Abe kampen was speaker en voorzag de lopers en het publiek van deskundig commentaar.

Artemis was met elf leden, bijna 10% van het totaal aantal deelnemers, goed vertegenwoordig. Hiervan stonden er tien aan de start van de 10 kilometer. Zoals gemeld waren Simone Binnema en Aleida Groothoff bij de vrouwen 50 veel te sterk voor het overige deelnemersveld. De winst ging in 48.21 minuten naar de Eenrumse. De Winsumse volgde op 90 tellen in 49.51 minuten. De nummer drie had een achterstand op Groothoff van 6.30 minuten.

Bij de Artemis-mannen was Johan Vonck uit Garnwerd deze keer de snelste. Zijn tijd van 44.03 was goed voor een 7e stek bij de mannen 50. Hij werd op de voet gevolgd door Ab Slagter uit Hefswal die met een tijd van 44.26 minuten 8e werd. De 44,37 minuten van Ricardo Damminga uit Baflo betekende een 7e plaats bij de mannen senioren. Bij de mannen 50 eindigden Marnix van den Brink uit Groningen, Wim Ammeraal uit Leens en Jaap Smith uit Baflo respectievelijk als 11e, 13e en 14e. Hun tijden waren respectievelijk 48.03, 48.10 en 48.18 minuten. Bij de mannen 40 zien we Willem Hofman uit Winsum terug als 9e. Hij legde zijn 10 kilometer af in 48.36 minuten. Harry Hammenga uit Winsum tenslotte finishte als 20e bij de mannen 50 na 51.47 minuten.

Jeannet Bakema uit Loppersum was de enige Artemis-afgevaardigde op de 5 kilometer. Zij voltooide deze afstand in 29.39 minuten en eindigde hiermee als 26e.

De volgende en laatste loop van het circuit is de Ekensteinloop, even buiten Appingedam, op zaterdag 22 oktober a.s.

Op de groepsfoto van Herman Rinket ontbreekt Ab Slagter, die daarnaast tot snelste Meijster man werd uitgeroepen.

Loch Ness Marathon

Janneke Cazemier en Marjan Vink, beiden uit Warffum, Marianne Waterman uit Sauwerd en oud Artemis-lid Tini Visker uit Gieten vertoefden het afgelopen weekend in het Schotse Inverness, de finishplaats van de zondag gehouden Loch Ness Marathon en de 10 kilometer. Naast het sportieve gedeelte was er ook tijd om van de omgeving te genieten. Deze marathon behoort met jaarlijks 8.000 deelnemers tot de vijf grootste marathons van Groot-Brittannië.

Het parcours van 26 mijl, is 42.195 kilometer, voerde door het prachtige landschap van de Schotse Hooglanden, langs de oevers van Loch Ness, voordat de rivier de Ness werd overgestoken naar de finish in het Queens Park Stadium in Inverness. De marathon begon iets ten noorden van Ford Augustus, waar de deelnemers met de bus naar toe werden vervoerd. Men volgde dan de B852 tot aan de rand van het meer bij Foyers. Via de zuidoostkust van Loch Ness door naar het noordoosten richting Dores aan de noordelijke rand van het meer. Na Dores ging het naar het centrum van Inverness waar de finish in het stadion wachtte.

Janneke Cazemier

Janneke Cazemier had haar zinnen op deze marathon gezet. En het was zwaar onderweg. Veel steile gedeelten waar alleen gewandeld kon worden. Dit weerhield haar er echter niet van om haar 109e marathon onder de vlag van Artemis tot volle tevredenheid te volbrengen in 4.41.01 uur. Deze tijd was goed voor een 77e plaats bij de vrouwen 50. Tini Visker noteerde als 16e bij de vrouwen 60 een eindtijd van 4.40.47 uur. Marjan Vink en Marianne Waterman deden mee aan de 10 kilometer bij de vrouwen 50. Vink klokte als 31e een tijd van 57.25 minuten. Waterman volgde als 143e in 1.15.11 uur.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !