Het slavernijverleden van Groningen

WEHE-DEN HOORN – Op donderdag 20 oktober 2022 verzorgt Lieuwe Jongsma, junior conservator bij het Groninger Museum, een openbare lezing over het slavernijverleden in Groningen. De lezing wordt georganiseerd door de Vereniging Historische Kring De Marne in Café-restaurant Hoornstertil, te Wehe den Hoorn. 

Als we het over de Nederlandse betrokkenheid bij de slavernij hebben, denken de meeste mensen niet direct aan Groningen. Toch had een aanzienlijk deel van de elite van stad en provincie Groningen in de 17de, 18de en 19de eeuw op de een of andere manier te maken met slavernij of mensenhandel. In zijn lezing gaat Lieuwe Jongsma in op de Groningse betrokkenheid bij slavernij. Hierbij geeft hij voorbeelden uit alle hoeken van de provincie. Ook de Marne komt aan bod.

Lieuwe Jongsma is conservator Geschiedenis en projectleider van de tentoonstelling Bitterzoet Erfgoed: Zwart in Groningen die tot 12 september jongstleden te bezichtigen was in het Groninger Museum. Hij houdt zich al sinds 2013 met dit onderwerp bezig. Zo werkte hij mee aan het boek Sporen van het slavernijverleden in Groningen van Barbara Henkes en Margriet Fokken en schreef hij zijn masterscriptie over familienetwerken rond de trans-Atlantische slavenhandel in Groningen.

De inloop is vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Niet leden betalen een toegangsprijs.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.