Sterrenkijken met de bibliotheek

NOORD-GRONINGEN – Wie de sterrenhemel van dichtbij wil bekijken, kan vanaf 31 oktober een echte telescoop lenen in de bibliotheken van Oldehove, Winsum, Uithuizen, Delfzijl, Leens en Appingedam. De telescopen worden uitgeleend op initiatief van het programma ‘Donkerte van de Wadden’ waar onder andere de Rijksuniversiteit Groningen aan meedoet. Vanaf 31 oktober zijn er ook 6 sterrenkundewandelingen met een gids.

Met een telescoop kun je de sterrenhemel van dichtbij bekijken. De telescoop die de bibliotheken uitlenen, vergroot maximaal 140 keer. Dat betekent dat je de maantjes van Jupiter, de ring van Saturnus, sterrenstelsels in de buurt zoals M31 of de Orionnevel in het sterrenbeeld Orion, en kraters op de maan kunt zien. Bij de telescoop hoort een handige app die je door de sterrenhemel gidst. Zo weet je precies wat je ziet.

Eerbetoon aan Fokke van der Pers

Er is bewust gekozen het uitlenen van de telescopen via de ‘waddenbibliotheken’, omdat het langs de Waddenkust op veel plekken nog echt donker is. Dan kun je de sterrenhemel extra goed zien! Oldehove, dat de primeur heeft, is geen waddendorp, maar het was wel de woonplaats van Fokke van der Pers. Fokke (overleden in 1994) was een groots amateur-astronoom. Hij bouwde telescopen en heeft verschillende bijdragen geleverd aan het toegankelijk maken van de sterrenkunde voor iedereen in de provincie Groningen.

Sterrenkundewandeling

In de week van 31 oktober is er iedere avond een sterrenkundewandeling met Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit. De wandelingen starten om 19.00 uur en zijn 2 kilometer lang. Je kunt je hiervoor aanmelden bij de bibliotheek, waar ook de start en finish zijn. Het schema is als volgt: 31 oktober Delfzijl, 1 november Uithuizen, 2 november Appingedam, 3 november Oldehove, 4 november Winsum en 7 november Leens.

Donkerte van de Wadden

Vroeger kon je duizenden sterren aan de hemel zien, maar tegenwoordig zie je ze – vooral in de stad – veel minder goed. In het Waddengebied kun je gelukkig nog wel donkerte ervaren en sterren zien. Maar als er niets gebeurt, dan verdwijnt deze bijzondere ervaring ook hier langzaam maar zeker en kun je de Melkweg nergens in Nederland meer zien. Daarom werken de Natuur- en Milieufederaties van Groningen, Fryslân en Noord-Holland, de Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Waddenvereniging samen aan het programma Donkerte van de Wadden. Door bewoners en toeristen de kracht, pracht en waarde van het donker te laten ervaren en beleven, willen zij de bewustwording over de noodzaak van het behoud van de duisternis vergroten.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !