Twee kunstenaars exposeren 2 weekenden in kerk Adorp

ADORP – De CCASW organiseert in november twee weekenden een expositie met werk van twee bijzondere kunstenaars: Bé Kracht en Maaike Buisman. De opening, opgeluisterd door Josien Miedema (zang) en Gert Polkerman (gitaar), is op zaterdag 5 november (14.00 uur). Verder is de expositie in de kerk van Adorp tussen 14.00-17.00 uur te bezoeken op 6, 12 en 13 november. De toegang is gratis.

Bé Kracht, in Garnwerd geboren, wilde altijd alleen maar tekenen en schilderen. Maar na de lagere school zat er niets anders op dan in de vishandel van zijn vader werken en ging hij met de bakfiets met vis langs de deuren. Toen volgde de militaire dienst, maar daarna kon hij eindelijk, mede op voordracht van Jannes de Vries naar Academie Minerva in Groningen. “Een fantastische tijd” zegt hij over die periode waarin hij zich bekwaamde in tekenen, schilderen, anatomie, perspectief en grafiek. Na zijn opleiding werkte hij als tekenaar voor het Archeologisch Instituut van de Rijksuniversiteit en deed hij bij Vroom & Dreesman reclamewerk.

Ondertussen trok hij in zijn vrije tijd het Groninger land in om te werken aan een indrukwekkend oeuvre aan landschappen, vaak geschilderd in felle kleuren. Alles is kleur, blauw, paars, oranje en vooral de voorgrond in zijn schilderijen is vaak heel kleurig, “ik schilder wat ik wil zien” zegt hij erover.

Bé heeft veel geëxposeerd, alleen en samen met anderen. Als lid van de Ploeg werd hij geëerd toen hij bij het 100-jarig bestaan het Bé Krachtpad mocht onthullen. Deze tentoonstelling in Adorp toont hem als veelzijdig kunstenaar. Zijn schilderstijl varieert van enerzijds de naar het impressionisme neigende, figuratieve afbeeldingen met een duidelijke voorkeur voor de natuur tot meer expressionistische, in soms felle en stevige kleuren uitgevoerde composities. Naast schilderen en tekenen heeft Bé zich eveneens bekwaamd in de grafische kunsten en met name in linosneden.

www.bkracht.nl

Maaike Buisman volgde in de jaren zeventig de Academie voor Beeldend Kunstonderwijs Vredeman de Vries in Leeuwarden. Na afronding met een diploma volgde zij diverse specialistische opleidingen in porselein technieken, textiel- en grafische technieken en een 5-jarige weefopleiding. Zij werkte daarnaast als docent op scholen en in creativiteitscentra, maar vond ook tijd om de weverij OlmenEs in Appelscha op te richten. Steeds weer ging Maaike de uitdaging aan om mensen iets nieuws te leren. Zo heeft ze meerdere (kunst)werkplaatsen opgezet voor mensen met een verstandelijke beperking.

Inspiratie ontstaat bij Maaike op de wonderlijkste momenten. Door een woord, het geluid van bomen in de wind, het kabbelen van een beekje. In alles zit ontroering en ontstaat beweging. Dan vormt zich een beeld waarin de emotie zichtbaar wordt. Deze wonderlijke momenten vindt ze in haar dagelijks leven, maar vooral in Scandinavië en China.
Door het werken in Jingdezhen, China maakte ze zich deze oude techniek eigen. Maaike combineert  dit met grafische technieken die haar liefde voor kleur en vlakken zo mooi vormgeven.

www.maaikebuisman.nl

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !