PvdA en Vakland ontmoeten elkaar

WARFFUM – In het kader ‘fractie vergadert op locatie’ bezochten de sociaal democratische lokale volksvertegenwoordigers Vakland het Hogeland. Misschien kun je wel stellen: ‘ouder ontmoet kind’. Want het was PvdA het Hogeland die politiek gezien dit project heeft geïnitieerd. En zoals een goede ouder betaamd wil de ouder graag weten hoe het is met het kind en waar het kind vanuit de ouder nog wat ondersteuning kan gebruiken.

Een levenslang leren, met de regio als klaslokaal, dat is het ambitieuze motto van deze dynamische beweging op het Hogeland. Het uiteindelijke doel is een bijdrage te leveren aan de brede welvaart op het Hogeland. Meer geluk, liefde en noaberschap, dat wil het team dat vanuit het Wieshoes in Warffum werkt bereiken.

Met veel enthousiasme en inspirerende inzichten vertelden Ernst Ottens, Engbert Breuker, Dieke Sloots over het project Vakland. In een korte periode is er beweging ontstaan waarbij zo´n 1500 voornamelijk Hogelandsters actief hebben deelgenomen aan een van de vele activiteiten die vanuit Vakland zijn georganiseerd. Via vier pijlers, namelijk; omgeving, overheid, ondernemers en onderwijs worden Hogelandsters gestimuleerd en gefaciliteerd in hun ontwikkeling. De beweging groeit als een olievlek waardoor er steeds meer mogelijkheden ontstaan voor de Hogelandsters.

Een belangrijke krachtfactor van het project is dat de deelnemers gratis mee kunnen doen en zelf bepalen waar ze willen ontwikkelen. Mochten er hobbels/problemen zijn dan zijn er aanjagers en is het netwerk beschikbaar om te kijken naar oplossingen. Hierdoor ontstaat er een gezonde dynamiek die nodig is om het deelnemers en het project verder te brengen.

Het succes van het project blijft niet onopgemerkt. Vanuit verschillende gemeenten, andere overheden en instituten wordt meegekeken hoe Vakland zich ontwikkeld. Daarnaast wordt er met andere vergelijkbare projecten in het Noorden samengewerkt.

Door de kracht van de Vaklandbeweging wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van dit netwerk door overheden en andere instituten. Het gevaar wat op de loer ligt voor Vakland is dat er steeds meer vraagstukken binnenkomen waar andere partijen/overheden verantwoordelijk voor zijn.

Enerzijds mooi want het inspireert en innoveert, echter moet Vakland niet het ‘afvalputje’ worden van de zorg en overheid. Hier moet voor gewaakt worden. Juist de kracht van vrijwilligheid en intrinsieke motivatie moet hierdoor niet onder druk komen te staan. Laat je dit gebeuren dan haal je de ziel uit het project.

Ook wil Vakland zich de komende jaren gaan organiseren als een gebiedscoöperatie. Op deze manier moet project zich wortelen en bestendigen in het Hogeland. Een uitdaging die met beide handen is aangepakt door het kernteam van Vakland. Om dit te bereiken is er steun nodig vanuit verschillende hoeken, zo ook de politieke hoek. De beweging is zo langzamerhand een project at zich bewijst en . Uiteraard zal de PvdA het Hogeland dit project steunen en waar nodig politiek aanjagen.

Na het bezoek kon de ouder het kind weer loslaten. De ouder zag dat het goed gaat en dat het kind op het goede spoor zit. Met de volgende afspraak zijn ouder en kind uit elkaar gegaan: ontwikkel en groei en mocht er steun vanuit de ouder nodig zijn dan willen we graag ondersteunen en helpen. ‘Wat is het toch mooi om een kind te zien groeien tot volwassenheid en een sterk persoon’

Ben je geïnteresseerd in Vakland het Hogeland of wil jij kijken wat deze beweging voor jou kan betekenen, kijk vooral op www.vaklandhethogeland.nl

Foto: Engbert Breuker (Vakland) geeft uitleg

 

 

 

 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.