Draai je mee? Introductie tot opleiding vrijwillig molenaar

HET HOGELAND – Het traject om molenaar te worden kent een duidelijke aanpak, het is een opleiding gericht op de praktijk. Molenaar word je door ervaring op te doen en leer je van een instructeur, een ervaren molenaar. Ook theoretische kennis speelt een rol. Een molenaar weet veel over het weer, het gaande en het staande werk, veilig werken, de verschillende molentypes en hun functies.

Niet iedereen gaat zomaar aan een opleiding tot molenaar beginnen. Vier molenaars met passie voor het molenaarsambacht zijn bereid om belangstellenden in de wereld van de molens te introduceren. Een molenbouwer, een historicus en een instructeur zullen tijdens de cursus-ochtenden alle vragen beantwoorden.

Na de cursus heb je een beeld van een bijzonder Nederlands ambacht. Je weet meer over de geschiedenis van molens en weet wat er komt kijken bij het draaien van een molen. Het blijft niet bij luisteren en kijken, deelnemers gaan ook zelf graan malen, water met een vijzel opmalen, de molen kruien en hout zagen. Uiteraard onder voorbehoud van het weer, waar u tijdens deze introductiecursus ook nog het een en ander van opsteekt.

De cursus vindt plaats op vijf zaterdagochtenden: 29 oktober, 5, 12, 19 en 26 november, telkens van 10:00-12:00 uur.

Deelname is kosteloos.

Aanmelden: via http://vaklandhethogeland.nl of via info@molenstichtingwinsum.nl

Programma

29 oktober Molen de Meeuw in Garnwerd: een introductie

05 november Molen de Vriendschap in Winsum: techniek en malen

12 november Zaagmolen de David in Warffum: zagen op de wind

19 november Poldermolen de Zilvermeeuw in Onderdendam: water verplaatsen op de wind

26 november Molen Hollands Welvaart in Mensingeweer

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.