Afghanen kunnen naar Winsum en Uithuizen

HET HOGELAND – Het is eindelijk zover. De 500 Afghaanse evacués van de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp zullen aanstaande zondag en maandag verhuizen naar tijdelijke woningen in Winsum en Uithuizen. De verhuizing is zoals gemeld al een paar keer uitgesteld.

De laatste vertraging werd veroorzaakt door de haperende aanvoer van onderdelen voor de woningen die uit Griekenland moesten komen. Ook kostte de veiligheidstechnische keuring van de containerwoningen extra tijd.

Zondag verhuist ongeveer de helft van de 500 Afghanen naar Winsum. Maandag verhuizen de overige evacués naar Uithuizen. De Afghanen worden ondergebracht in zogenaamde containerwoningen. In Winsum is dat op het voormalige sportpark aan de Schouwerzijlsterweg, in Uithuizen in woningen bij zwembad De Dinge. De containerwoningen worden in gebruik genomen voor een periode van twee jaar.

In de tijdelijke woningen zullen de Afghaanse evacués zelfstandig gaan wonen met begeleiding van het COA. Er kan worden gekookt in gezamenlijke ruimtes. Boodschappen kunnen ze doen van leefgeld dat ze krijgen. Op beide locaties is een receptie en 24-uurs beveiliging aanwezig. Er worden huisregels en gedragsregels gehanteerd door het COA en er een is klachtenregistratie.

De Afghaanse evacués hebben gewerkt voor het Nederlandse leger, de ambassade en Nederlandse hulporganisaties. Na de overname van de macht door de Taliban in Afghanistan waren deze mensen vanwege hun werk voor Nederland niet meer veilig in hun eigen land. Het kabinet heeft daarom besloten ze in Nederland op de vangen. De Afghanen bouwen in Nederland een nieuw bestaan op. Het COA gaat lessen verzorgen over de Nederlandse taal en cultuur. De evacués krijgen persoonlijke begeleiding en hulp bij het zoeken van werk in de gemeente. Het COA werkt samen met de gemeente, dorpsverenigingen, sportverenigingen, kerken en andere maatschappelijke organisaties om activiteiten te ontwikkelen waardoor de Afghaanse evacués kunnen integreren in de gemeente.

“Ik ben ongelooflijk trots op de inwoners van onze gemeente die al zo lang en met zoveel inzet hebben meegedacht over de verhuizing van de Afghaanse evacués uit Zoutkamp”, zegt burgemeester Henk Jan Bolding. “Zo werken we samen aan een warm welkom voor onze nieuwe Afghaanse buren. Beter kan niet.”

Foto: Afghaanse vluchtelingen komen aan bij de Willem Lodewijk van Nassaukazerne, augustus 2021

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.