Poffert-bakwedstrijd bij Menkemaborg Uithuizen

UITHUIZEN – Op 5 november om 10.30 uur start de poffert-bakwedstrijd bij de Menkemaborg. Iedereen is van harte welkom om zijn/haar poffert te laten beoordelen. Het bestuur van de Vereniging van de Vrienden van de Menkemaborg hebben er zin in. Een driekoppige jury gaan de ingebrachte pofferts beoordelen: Erwin Bisschop, Moniek Verstraete en deelnemer aan Heel Holland Bakt Jeroen Meijer.

Van tevoren aanmelden is niet nodig. Om 12.00 uur is de prijsuitreiking en vanaf 13.00 uur kan de ingebrachte poffert worden genuttigd of meegenomen. De opbrengst komt ten goede aan de Vereniging van Vrienden van de Menkemaborg (ongeveer 1000 leden). Deze vereniging organiseert jaarlijks diverse activiteiten om jong en oud te betrekken bij de Menkemaborg en de tuin. Het bestuur bestaat uit: Yvonne Vreugdenhil, Erik Boerma, Lida Sterenberg, Bertil Sietsema, Corrie Bisschop en Gerard Bakker.

Uit kookboek Menkemaborg

Geïnspireerd door een recept in het kookboek dat in de achttiende eeuw werd gebruikt op de Menkemaborg in Uithuizen heeft dit bestuur de handen ineen geslagen. De ambitie is om van deze poffert-bakwedstrijd een repeterend evenement te maken.

Groninger poffert?

In het kookgerei van vele Groninger keukens prijkt een poffertpan. Wie nu denkt dat poffert zijn oorsprong heeft in Groningen komt bedrogen uit. De receptuur is terug te vinden in de tijd van de VOC. Ook vlak over de grens, in Ostfriesland en Westfalen is de poffert bekend onder de naam Puffert. Hoe je het ook wendt of keert het is een stevige kost die vooral in de wintermaanden werd gegeten (bron: levenderfgoedgroningen.nl).

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.