Herfstige kikkererwtensoep

Ingrediënten, voor 4 tot 6 personen.

1 groot blik kikkererwten
250 g winterpeen
1 liter groentebouillon (+ evt. extra)
1 flinke bos verse koriander
1 grote ui
2 knoflooktenen
3 cm gember
1 eetl korianderzaad
1 eetl komijnzaad
chilivlokken
plantaardige olie
zout & peper (molen)

Bereiding

Snipper de ui en fruit in een scheut olie in een soeppan met dikke bodem, reken rustig op 10 minuten. Hak intussen de gember en knoflook fijn en doe erbij. Snij de wortel in plakjes en doe erbij. Voeg ook komijn- en korianderzaad toe. Geen haast, gewoon rustig alles even fruiten, tot u er genoeg van hebt, dan mag de (liefst hete) bouillon erbij. Dan de afgespoelde kikkererwten. Hou wat koriander achter voor de garnering, doe de rest in z’n geheel (ja, ook de steeltjes) in de pan, plus zout, peper en wat chilivlokken. Breng aan de kook en laat onder een deksel 15-20 minuten zachtjes sudderen tot de wortel gaar is. Pureer met de staafmixer of, nog beter, in de blender. Wie hem liever lenteachtig licht wil dan winters voedzaam, verdunt met wat extra bouillon. Proef op zout en peper. Garneer met de achtergehouden koriander.

Lekker met grof bruinbrood en gezouten boter.

Tip: Een sliertje room of olijfolie erover is ook lekker. Net als een handje ovengebakken kikkererwten.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.