Winsumse Alieke Tuin opgeroepen voor Oranje Leeuwinnen

WINSUM – Bondscoach Andries Jonker heeft Alieke Tuin opgeroepen voor het Nederlands vrouwenvoetbalelftal. De uit Winsum afkomstige voetbalster speelt dit seizoen voor Fortuna Sittard en doet het uitzonderlijk goed bij de Limburgse debutant in het betaalde vrouwenvoetbal.

De nu 21-jarige Alieke Tuin begon met voetballen bij VV Hunsingo in Winsum, speelde bij de jongens van fusieclub vv Winsum, om in het eerste vrouwenelftal te belanden. In 2017 verkaste ze naar de beloftes van SC Heerenveen, waar ze in 2020 een profcontract tekende. Ze kwam in Friesland echter weinig aan spelen toe en besloot voor meer speelminuten de overstap naar vv Alkmaar te maken. Die kreeg ze in Noord-Holland en sinds afgelopen zomer komt ze uit voor het vrouwenteam van Fortuna Sittard. Daar veroverde ze direct een basisplaats, waar ze de gehele linkerkant kan bespelen. Met haar team staat ze op dit moment op een knappe vierde plek in de Azerion Eredivisie.

De fysiek sterke linkspoot begon haar loopbaan als aanvaller, maar maakt dit seizoen een buitengewoon sterke indruk op de linksbackpositie. “Dit is echt prachtig”, zegt de Noord-Groningse op de website van Fortuna Sittard. “Hier droom je natuurlijk van kleins af aan al over, om je te mogen melden bij Oranje. Ik ben enorm trots en dankbaar. Het gaat hoe dan ook een prachtige ervaring worden.”

Alieke vs Lieke

Alieke Tuin zit dus bij de selectie van de Oranje Leeuwinnen voor de oefenduels met Costa Rica (11 november) en Denemarken (15 november), waar ze ‘op links’ de concurrentie met o.a. Lieke Martens (Paris Saint Germain) aan mag gaan. Een mooie uitdaging voor de strijdvaardige Tuin.
De wedstrijden gelden als voorbereiding op het WK, dat van 20 juli t/m 20 augustus 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland wordt gespeeld. “Dit is de fase van de voorbereiding waarin we spelers kansen kunnen geven”, zegt bondscoach Andries Jonker. 
Oranje is op het WK gekoppeld aan de titelverdediger Verenigde Staten, Vietnam en de winnaar van Portugal – Thailand/Kameroen./AT

 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.