Het aanzien van Groningen vastgelegd met pen, potlood en penseel

HET HOGELAND – Liefhebbers kijken er reikhalzend naar uit, naar het boek ‘Hoe Groningen er ooit uit zag’ dat half november verschijnt. Op de ruim tweehonderd schetsen tekeningen en schilderijen die architect en tekenaar Koos Scholma (1912-2007) maakte zijn de veranderingen in het Groninger landschap vastgelegd.

Deze zoon van een rijtuigbouwer en meubelmaker uit Winsum had vanaf zijn vroege jeugd belangstelling voor gebouwen en landschappen, en tekende deze met veel gevoel voor detail. Niet zo verwonderlijk dat hij uiteindelijk koos voor een loopbaan als architect.

Scholma’s tekeningen in dit kloeke boek (29,7 x 21 cm, hardcover) zijn de getuigen van stilstand en verandering in het Groningse landschap. Nadat hij ze had getekend, werden huizen, kerken, boerderijen, molens, maren en weggetjes subtiel gerenoveerd of aangepast, en een aantal verdween zelfs helemaal.

Al met al geven de schetsen van Koos Scholma – van Pieterburen tot Haren, van Leens tot Thesinge – ons inzicht in de subtiele, maar belangrijke veranderingen van het Groninger landschap – een landschap dat nog steeds door velen op handen wordt gedragen, zo zegt de uitgever.

Koos Scholma: Portret van een veranderd Groninger landschap verschijnt half november uit bij de uitgeverij SBNG in Warffum. Vroege bestellers – voor 11 november – krijgen €2,50 korting (van €30 voor €27,50) en hoeven ook geen verzendkosten te betalen. Info en bestellen: www.sbng.info

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.