Brandstichting bij Verhildersum: €250 voor de gouden tip

LEENS – Op dinsdagavond 15 november rond 19.45 uur is de schuilhut bij de boomgaard van Verhildersum in vlammen opgegaan door brandstichting. De brandweer was snel ter plaatse maar er viel weinig meer te redden. De brand is aangestoken met zwaar vuurwerk. De schade is geraamd rond €20.000,-. De daders zijn op de fiets en per brommer op de vlucht geslagen.

Wie heeft de gouden tip die naar de dader(s) leidt? Daarvoor stelt Verhildersum een beloning van €250,- beschikbaar.

Net geheel opgeknapt en geschilderd

Extra triest is dat het pad naar de schuilhuit en het interieur net waren voorzien van een nieuwe laag schelpen. Monique Spaltman, de directeur vertelt: “Twee jongens van de groep jongeren die veel in de schuilhut verblijven hebben afgelopen zomer eigenhandig de schuilhut geverfd. Een leuke samenwerking was dat. En nu is alles kapot gemaakt, een grote bende is het enige dat over is. Wij kunnen opnieuw beginnen met het repareren van het pad en de hut.”

Ouders let op uw kinderen

Zij vervolgt: “Bijzonder is dat er stemmen opgaan van ouders in de omgeving die denken dat het beter is als de schuilhut verdwijnt van het landgoed, dan kunnen hun kinderen er geen kwaad meer doen. Dat is de omgekeerde wereld. De schuilhut hoort bij een boomgaard op een 19e-eeuws landgoed als Verhildersum. Het zou veel beter zou zijn als ouders de verantwoordelijkheid nemen om op hun kinderen te letten en ze niet bij nacht en ontij te laten rondzwerven in de omgeving, zodat zij in staat zijn vernielingen aan te richten. Sterker nog, is het een idee een ouderwacht in te stellen om samen – wellicht om de beurt – op de kinderen te letten en in het oog te houden waar ze uithangen? Zo kunnen we meteen het culturele erfgoed dat van ons allemaal is beschermen.”

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !