Mini-symposium over vroegsignalering

BAFLO – Het vorig jaar jubilerende Bafloër bedrijf Jongerenwerk Barkema & De Haan organiseert een mini-symposium met de titel Vroegsignalering, hoe dan?! Dit is hun cadeau aan het werkveld, zo stelt Ronald de Haan. Het symposium was door de corona verschoven naar dit jaar en zal op 9 december worden georganiseerd in Winsum en omgeving. Jongerenwerk Barkema & De Haan heeft ruim 20 jaar ervaring met vroegsignalering en kennen als geen ander het belang hiervan voor de preventieve zorg. En daarom willen ze hun kennis graag delen met collega’s en bestuurders.

Het idee komt uit de koker van een aantal stagairs. Enige tijd terug kregen zij de opdracht om voor het 20-jarig bestaan een evenement te organiseren waarmee het werkveld kan worden bedankt. “En alle elementen uit ons werk komen terug in dit mini-symposium”, vertelt Ronald de Haan, die het evenement samen met collega Gerietha Firulescu organiseert. “Het wordt een leuke, interessante dag”, aldus een enthousiaste Firulescu. “De opening is in het mooiste dorp van Nederland, aan het water bij De Jongens uit de buurt. De deelnemers gaan daarna op de fiets of op een kickbike naar De Oude Manege. Daar vindt een aantal workshops plaatst. De hele dag lopen jongeren mee die meekijken en -luisteren. Aan het eind gaan die jongeren hun bevindingen en vragen neerleggen in een vraaggesprek”.

Het Bafloër bedrijf heeft een lange staat van dienst als het gaat om jongerenwerk. Ronald de Haan: “We zijn al jaren actief in de lijn van preventie en zorg en dat verandert continu. We hebben vele veranderingen meegemaakt en hebben er van geleerd.” Firulescu vult aan: “Hulp kent meerdere fases, preventie staat aan het begin en zware hulpverlening aan het eind. En hoe eerder je problemen kunt aanpakken, hoe beter voor de jongere en zijn omgeving en het is uiteindelijk ook nog eens goedkoper. Problemen al in een heel vroeg stadium oppikken en er meteen samen iets mee gaan doen, is voor de persoon natuurlijk het fijnst, maar absoluut ook voor degene die de zorg betaalt”.

Belangstellenden kunnen meer informatie vinden via jongerenwerk.com/vroegsignalering.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.