Onderdendam ( Gr. ) Dinsdag 22 November 2022, 05u35 ( Wintertijd ):

“ OZO- wind. Windkracht 2 . Althans dat voorspelde de weersite die ik voor het wandelen altijd raadpleeg. Maar het waait af en toe toch echt hard. Pikdonker is het. Komt door het  laaghangende wolkendek dat de horizon hermetisch afsluit. Dat wordt duidelijk, als ik met onze hond Nantske  op het hoogholtje arriveer. De rode toplichten van de drie windmolenparken die in het oosten vriendelijk twinkelen, zijn totaal verdwenen. Ik schrijf ‘ vriendelijk twinkelen‘. Maar dat is een understatement. Gistermiddag met Geliefde naar het Duitse Bunde gereden om daar o.a. Ostfriesische Thee te kopen. Maar dan kom je langs twee windmolenparken , die van Farmsum maar vooral het park aan weerszijden van de N33 , bekend als  de Meeden. Dat maakte door zijn enorm hoge windmolens met een tiphoogte van 200 meter een enorme indruk op me. En overdag zijn de knipperlichten niet rood maar wit. Overigens dat park de Meeden noemen, zoals nu in de media  gebruikelijk, is nogal onnauwkeurig. Dat zie je wanneer je de link van windmolenpark N33 opent:

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.windparkn33.nl/beheer/UserUpload/files/n33_factsheet%20def.pdf

Het blijkt onder deze naam in feite om meerdere parken achter elkaar te gaan : Als je de weg N33 volgt van Appingedam richting Veendam, kom je aan je rechterhand eerst Windpark Vermeer Noord tegen met 3 windmolens. Aan je linkerhand staat evenwel een woud aan windmolens, 24 stuks van Windpark Eeker Polder. Verderop weer links 4 windmolens van  Windpark Vermeer Midden . Ben je voorbij de afslag N368 dan passeer je Windpark Vermeer Zuid met ook weer 4 windmolens. Als je bovenstaande link te ingewikkeld vindt, kies dan : www.windpark-n33.nl . Als je er dicht bijstaat of langs rijdt, ziet alles er buitengewoon intimiderend uit. Ik kan me goed voorstellen dat de omwonenden zich behoorlijk bedreigd hebben gevoeld , toen duidelijk werd dat er zoveel windmolens zouden worden gebouwd vlak bij hun huis.

Terug naar mijn observatiepost acht meter hoog boven het water van het Boterdiep. Er is wat weerschijn vanuit de wolken boven Middelstum. Stallichten van boerderijen zijn wel te zien in het oosten. Maan en sterren zitten echter achter de wolken verborgen. Wanneer ik naar beneden kijk , het water in , waaieren daar wat strepen licht. Het lijkt wel of er duizenden lichtjes op de golven dansen. Er is verrassend weinig verkeer voor een dinsdag , de dag, waarop  het forensenverkeer het drukste is van de hele week. Het valt me overigens op  dat er zo weinig bietenwagens door het dorp rijden. Zouden er in het akkerbouwgebied ten noordoosten van Onderdendam veel minder suiker bieten zijn geteeld dit jaar? Dat moet haast wel. De wind krijgt vat op me. Ik krijg zelfs op de brug al koude handen. Niet zo gek , het is niet alleen maar een paar graden boven nul. Het voelt ook aan alsof het ieder moment kangaan sneeuwen. Ik ga daar niet op staan te wachten. Moet in beweging blijven om niet te verkleumen. Daal met Nantske aan de lijn het bruggetje af. Sterk gefocust op de zestien treden, die ik in het donker niet kan zien, alleen voelen. Kijk voordat ik het pad opga , eerst richting dorp of er een snelle fietser aankomt. Daar gaapt een donker gat. Nantske rent , eenmaal vrij, naar de berm om kweekgras [ Elytrigium repens L. ]  te eten. Ik zet vol aarzeling mijn eerste stappen op het Betonpad.

Vergunningplichtig

Maar heel beperkt zicht. Dat ik wel wat kan zien voor me , komt door het licht afkomstig van een hoeveelheid weerschijn uit het wolkendek boven Bedum. Gisteren en eergisteren zag ik overigens dat er gas uit het Bedumerveld  werd afgefakkeld. Dat is verboden zo dicht bij de Vogelbuurt aan de overkant van het spoor. Maar kennelijk heeft de gemeente het Hogeland geen zin om daar stennis over te schoppen en te gaan handhaven . En de bewoners van de Vogelbuurt , deels villa’s , deels sociale woningbouw, weten kennelijk niet dat dit verboden is of op zijn minst vergunningplichtig. Dat laatste vond ik pas vandaag via de link :

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2017-0114.pdf

Om enig inzicht te geven wat er dan zo gevaarlijk is aan fakkelen van gas, enkele citaten uit de samenvatting van een RIVM –publicatie uit 2017  Briefrapport no. 0114 door M. van der Schaaf en A.van der Reijden :

Toets wettelijke controle affakkelen en afblazen aardgas:

“ Onderzoek voor de implementatie van richtlijn 2013/59/Euratom. Bij de winning en productie van aardwarmte, aardolie en aardgas wordt soms aardgas afgebrand (‘affakkelen’) of afgeblazen. Hierbij kan radon vrijkomen. Blootstelling van werknemers en de bevolking aan radon tijdens de winning blijkt in de praktijk zeer laag te zijn. Vanwege de activiteitsconcentratie van radon in aardgas is het affakkelen en afblazen van aardgas vergunningplichtig, tenzij deze handelingen specifiek worden vrijgesteld.  In aardgas zit van nature een kleine hoeveelheid radongas. Radon is licht radioactief, en wanneer dit wordt ingeademd, worden mensen blootgesteld aan ioniserende straling. Omdat blootstelling aan ioniserende straling risico’s voor de gezondheid met zich meebrengt, zijn hiervoor regels en voorschriften opgesteld. De blootstelling aan straling van natuurlijke oorsprong is echter in veel gevallen moeilijk te beheersen. Daarom is de blootstelling aan straling door het affakkelen of afblazen van aardgas momenteel uitgesloten van deze regels en voorschriften. Affakkelen en afblazen is op grond van milieuwetgeving zonder vergunning verboden, en alleen toegestaan wanneer dit om veiligheidsredenen nodig is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij onderhoudswerkzaamheden aan een installatie, of bij een calamiteit. De regelgeving gaat in 2018 veranderen vanwege nieuwe Europese voorschriften om mensen te beschermen tegen ioniserende straling. Deze voorschriften moeten uiterlijk 6 februari 2018 zijn opgenomen in de Nederlandse regelgeving. Hierdoor kan het affakkelen en afblazen van aardgas met ingang van deze datum niet meer worden uitgesloten van regels en voorschriften. Daarnaast moeten de lidstaten besluiten of zij het nodig vinden om deze bedrijven vanaf dat moment hiervoor een vergunning of een registratie aan te laten vragen, of een kennisgeving aan de overheid te laten doen. Het RIVM heeft dit onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). “

Wat me vreemd voortkomt is dat ik hier voor het eerst van hoor, terwijl er al jaren afgefakkeld wordt. Ik voel een enorme verontwaardiging opkomen. Gelukkig worden mijn gedachten even afgeleid door het spelen van de wind in het riet. Er wordt zacht gefluisterd links van me. De rietgeesten zijn weer actief. Ik begin te lopen. Er is nauwelijks zicht. Licht van koplampen van een enkele auto likt aan de boomstammen langs de Middelstumerweg. Het is een gelukje is dat het droog is. Ik had  me voorbereid op regen. Heb een regenpak over mijn winterjas aangetrokken.

Rotte eieren

Veel beter dan op het eerste stuk kan ik zien waar ik loop. Licht uit de weerschijn boven Bedum is nu zo krachtig dat je zelfs de ribbels tussen de betonplaten op het pad voor me ziet. Het gaat wel harder waaien. Al snel moet ik mijn handen in mijn zakken steken. Ze  verkleumen, worden gevoelloos en mijn vingers beginnen te tintelen. Het gaat nog harder waaien. Ik schat de windkracht nu op zeker vier. De wind buldert in mijn oren. Ik ben blij, als ik op mijn keerpunt arriveer, de ree van herenboerderij de Haver. Draai me om en tot mijn opluchting heb ik de wind nu in de rug. Volg een vrachtwagen die letterlijk behangen is met gele en rode lichtjes. En een batterij achterlichten, die telkens opgloeien zodra de truck vaart moet minderen bij de valse tillen voor de afslag naar Stitswerd. Ik kom bij de hoek voor het laatste stuk. Herinner me iets van wat ik vanochtend las in het Dagblad van het Noorden en wat maar niet uit mijn kop kan krijgen. Dat de politie van Staphorst  relschoppers hun gang liet gaan toen waarnemers van Amnesty International zo ongeveer werden gelyncht. De daders waren verkleed en geschminkt al traditionele Zwarte Piet. Er werd met stenen, rotte eieren of wat ook maar te vinden was op straat , gegooid naar de auto waar ze in zaten  .. De waarnemers waren daar om de reactie op een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet  te monitoren.

Schizofrenie

Er is iets raars aan de hand in Nederland. Urker vissers vinden het doodnormaal om te vissen buiten internationale wateren in gebieden die aan Engeland, Denemarken of Frankrijk toebehoren. Daar treden ze wel op als wereldwijze globalisten. Ze halen waar dan ook ter wereld uit de zee wat ze kunnen oogsten. Zoals ze dat bijvoorbeeld ook met grote fabrieksschepen voor de kust van West Afrika doen. Tegelijkertijd beroepen ze zich eenmaal thuis op zogenaamde oude , typisch Nederlandse tradities , zoals Zwarte Piet. . Idem de kippen- en eendenfokkers in het Overijsselse Staphorst. Ze exporteren over de hele wereld maar diezelfde wereldbewolking die toch voornamelijk een kleurtje heeft, mag geen kritiek leveren op  ‘ hun Zwarte Piet ‘ op gevaar af gestenigd te worden. Het is niet alleen meten met twee maten. Het is zo’n ijzingwekkend voorbeeld van schizofreen denken dat men zich moet afvragen of de relschoppers daar niet eerder in een gekkenhuis thuishoren dan op straat…………………………. ( wordt vervolg )

Iedere ochtend tussen 04u00 en 07u00 doet Kees Willemen, journalist en (politiek ) tekenaar uit Onderdendam (Gr.) een ‘Winkelhaakje ‘. Dat is een wandeling van ongeveer 25 minuten met zijn hond Nantske ( een elf jaar oude Golden Retreiver – jachtlijn ) aan de oostkant van het Boterdiep in Onderdendam, een klein dorp van 595 inwoners, 14 kilometer ten noorden van de stad Groningen.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !