WinterWelVaart Zoutkamp biedt bruisend programma

ZOUTKAMP – Op zaterdag 10 december wordt in Zoutkamp het evenement WinterWelVaart georganiseerd. Het belooft een spetterende editie te worden voor jong en oud. Bezoekers kunnen de maritieme sfeer proeven en genieten van onder andere muziek, kunst en cultuur. Het programma duurt van 11.00 tot 18.00 uur en vindt plaats aan boord van een aantal sfeervol verlichte schepen, in het prachtige Visserijmuseum en bij diverse horecagelegenheden. De toegang is gratis.

Wethouder Stefan van Keijzerswaard van gemeente Het Hogeland zal de openingshandeling verrichten. Hij krijgt daarbij assistentie van Garnalenkoningin Malou Claassen. Het leugenbankje is voor Zoutkamp van grote cultuurhistorische waarde en wordt officieel overgedragen aan voorzitter Berend Zwart van het Visserijmuseum.

Verlichte schepen

De verlichte schepen zorgen voor een sfeervol plaatje in de haven. Het publiek is van harte welkom aan boord van charterschip Spes Mea, rivierklipper Jade en voormalig betonningsvaartuig Lauwers. Een vrije bezichtiging van zeeschouw ST5 behoort ook tot de mogelijkheden. Verder liggen er enkele viskotters afgemeerd. De bemanning van ms Triton vertelt graag over de historie van dit stoere oud-marineschip.

Visserijmuseum

In het Visserijmuseum is de expositie Vissersvrouwen te bezichtigen. Hierbij staat de rol van de vrouw in het vissersgezin centraal. Fotograaf Gerhard Kornelis had een grote passie voor de natuur. In de veilingzaal wordt een gedeelte van zijn collectie getoond. De garnalenpelsters laten hun behendigheid zien en ontdoen de garnalen vliegensvlug van hun schaal. Er wordt tevens een demonstratie netten boeten gegeven. Van 14.00 tot 16.45 uur treden Jennifer Terwel (deelnemer aan The Voice 2017) en pianist Paul Suitela op. Buiten zorgen de visbakkers voor overheerlijke vlamzalm. Doe mee aan de garnalenspeurtocht en maak kans op mooie prijzen. Het deelnameformulier is af te halen bij de balie van het museum. Het is handig om zelf een pen mee te nemen.

Deelnemende bedrijven

In de horecagelegenheden vinden allerlei optredens plaats. Vertrouwde gezichten zijn Palingrokerij Postma en Restaurant ZK86. Tijdens WinterWelVaart wordt de bovenverdieping van Pizzeria L’Ancora omgetoverd tot kinderlocatie. Het nabijgelegen Atelier ZK2 opent de deuren voor kunstliefhebbers. Bezoekers kunnen er ook genieten van een aantal ‘huiskamerconcerten’.

Kinderactiviteiten

Anja Lofvers is docent Kinderwerkplaats bij VRIJDAG en geeft de workshop Help, we hebben een monstervis gevangen. Basisschoolkinderen zijn tussen 13.00 en 17.00 uur van harte welkom om een prachtig schilderij te maken. Theatergroep Marikesj verzorgt een liedjesprogramma met allerlei waterbeesten, zoals de kikker, de dolfijn, de octopus en het zeepaard. De voorstelling begint om 15.00 uur en is geschikt voor kinderen tot 8 jaar. Uiteraard zorgt een schminkster voor vrolijke gezichtjes.

Muziek

Het publiek kan genieten van optredens van Jennifer Terwel (deelnemer aan The Voice 2017) en pianist Paul Suitela, Jetta Post (100% Grunneger laidjes), de band Westkantstad (een Westerkwartierse vijfmansformatie rond liedschrijver/kunstenaar Gert Sennema), Marietta Rust en Moniek Bollen (zeeliederen), Stef Woestenenk (muziek van o.a. The Rolling Stones en The Beatles) en A capella ensemble Van Hijck (Christmas carols).

Verhalenvertellers

De leden van vertelcollectief Kom op Verhoal brengen ‘het verhaal’ terug in de streektaal van het Westerkwartier. Voor wie het maar horen wil, vertellen ze de mooiste verhalen. Hoe het ooit was, wat er nu is en hoe het in de toekomst kan worden. Een stukje muziek mag daarbij niet ontbreken.

Presentaties

Ingeborg Nienhuis vertelt een aantal sterke verhalen waarin de visserij een rol speelt. Tevens vertellen Vida, Amir en Ingeborg iets over de verfilming van het in Zoutkamp gesitueerde verhaal Schoem. Caroline Penris geeft een digitale presentatie over haar project Ankers op het droge. Ze belde op goed geluk aan bij mensen in de provincie en mocht naar prachtige verhalen luisteren. De verhalen en foto’s zijn gebundeld in een boek. Fieke Gosselaar is een bekende stem in de Groningse literatuur. Ze schreef columns voor RTV Noord en treedt regelmatig op met haar poëzie en verhalen. Tijdens WinterWelVaart vertelt Fieke over het schrijfproces en ze leest voor uit eigen werk. Historicus Albert Buursma geeft een aantal lezingen over de visserij op het Reitdiep van 1500 tot 1940.

Zoutkamper kennisquiz

Wie wordt de ‘kloukste’ bezoeker van WinterWelVaart? Gerrit Arkema en Betty Rispens presenteren de Zoutkamper kennisquiz. Gezelligheid gegarandeerd. Wie gaat er naar huis met deze eervolle titel? De quiz vormt de afsluiting van het evenement en vindt plaats in Restaurant ZK86.

Kortom, reden genoeg om op zaterdag 10 december naar de haven van Zoutkamp te komen. Het tijdschema is inmiddels gepubliceerd op www.winterwelvaartzoutkamp.nl onder het menu Programma.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.