Bijzondere ontdekking achter het behang van Borg Verhildersum

LEENS – Bij de voorbereiding van de restauratie van het behang in de eetkamer van de borg Verhildersum is een bijzondere ontdekking gedaan. Nadat de restaurator het behang en de betengeling eraf had gehaald, vond hij een bericht op een balk.

De behanger heeft daar zijn naam en de datum achtergelaten: M.D. van Glansbeek, kamerbehanger, 1848. Daarmee is nu duidelijk dat het behang in de eetkamer van Verhildersum in 1848 is aangebracht. In januari 1822 kocht mr. Hendrik van Bolhuis (notaris en procureur te Appingedam) de borg Verhildersum van Edzard Tjarda van Starkenborgh. Van Bolhuis was in 1821 getrouwd met Jantien Houwing Oltkamp, waarna zij op de borg gingen wonen. Van Bolhuis heeft dus toch even gewacht met het opknappen van het huis. Er werd namelijk altijd gedacht dat hij vrij snel na de aankoop de kamers liet behangen. De restauratie wordt onder andere gefinancierd door de Provincie Groningen en de Stichting Dioraphte.

Melchior Dominicus van Glansbeek, kamerbehanger uit Groningen

Dat het behang wat later gedateerd moest worden dan rond 1821 bleek al uit de kranten waarmee het behang versterkt is: die zijn uit de periode van 1827 tot 1835. Kennelijk heeft de behanger oude kranten bewaard voor het werk dat hij in 1848 uitvoerde. Wie was dan de behanger? Enig speurwerk levert op dat het gaat om Melchior Dominicus van Glansbeek, geboren op 14 december 1808 aan de Carolieweg in de stad Groningen. Zijn vader was koperslager. Melchior trouwde met Maria Sijbes. Toen Melchior 30 jaar was en Maria 27 jaar kregen ze hun eerste zoon. Daarna volgden nog 3 zonen en als laatste een dochter. Ze woonden in 1873 aan de Visserstraat nummer 48 zuidzijde. Dat is bekend omdat ze in dat jaar de gevel lieten opknappen en daarvoor een vergunning aanvroegen. Melchior werd 75 jaar; hij overleed op 29 juni 1884. De naam (van) Glansbeek wordt overigens met en zonder het voorvoegsel geschreven.

Behang van firma Zuber in de Franse Elzas

Het behang gaat dus al bijna 175 jaar mee, dat is vrij uniek. Het is wel sleets geworden en zilvervisjes hebben gaten in het papier geknaagd. Het is nu van de wand genomen om het minutieus te restaureren, waarna het weer terugkomt op nieuwe betengeling. Het was al bekend dat het behang werd gemaakt door de firma Zuber in de Franse Elzas. Die firma bestaat nog steeds.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.