Eerste grijze pup opgevangen

PIETERBUREN – Woensdagavond is de eerste grijze pup van dit winterseizoen opgevangen: Hali. Strandingscoördinator Emmy ging samen met collega Panka naar Den Helder om haar op te halen. We hadden namelijk een melding gekregen van een pup die hier op de weg lag. Een lokale zeehondenwachter was gaan kijken en ontdekte dat het dier al een keer gemarkeerd was. Dat, in combinatie met de slechte locatie, was doorslaggevend voor het besluit om deze pup op te vangen.

Hali dankt haar naam aan de wetenschappelijke naam van haar soort, de grijze zeehond: Halichoerus grypus. Maar kort is het dus gewoon Hali. Aan de hand van haar (ontbrekende) navelstreng denken onze dierenartsen dat ze minstens 10 dagen oud is. Dat zou ook niet heel gek zijn, want toen ze voor het eerst werd gezien was ze op Texel. Hier kwam dan ook de blauwe markering vandaan waarmee ze gisteravond werd gevonden. Op Texel was ze al enkele dagen in observatie door de zeehondenwachters. Dat betekent dat ze dus ook de oversteek naar Den Helder heeft gemaakt, al zal dat samen met een volwassen dier zijn geweest. Dit zal niet zo snel gebeuren bij een héle jonge pup.

Na een check met de zeehondenwachters van Texel bleek dat Hali gewicht was verloren. Ze weegt nu ongeveer 15 kilo. Een pup van haar leeftijd had al wel een paar kilo zwaarder moeten zijn. Dat, in combinatie met de langere observatieperiode en de slechte locatie, maakte dat Hali naar het zeehondenopvangcentrum in Pieterburen werd gebracht.

Ondanks haar ondergewicht was Hali erg actief tijdens haar intake. Zeehondenverzorger Liselotte moest haar goed vasthouden, en zelfs toen kreeg de pup het een aantal keer voor elkaar om op haar rug te gaan liggen. Gelukkig maakte ze daarmee de navelcheck een stukje makkelijker voor dierenarts stagiair Matilde.

Hali wordt goed vastgehouden door zeehondenverzorger Liselotte

Het actieve gedrag is een goed teken. Zeehonden zijn natuurlijk roofdieren. Zien ze je lopen, dan houden ze je goed in de gaten. Kom je dan te dichtbij? Dan gaan ze naar je blazen en bijten. Ze willen zichzelf immers verdedigen. Wanneer ze er lusteloos bij liggen en niet naar je omkijken weet je zeker dat er iets verkeerd is. Gelukkig is dat bij Hali niet het geval. Natuurlijk weten we het nooit zeker, maar tot nu toe lijkt het erop dat ze zal kunnen herstellen met behulp van goede zorg.

Wil jij Hali helpen?

Die goede zorg past zich steeds aan aan het herstel van Hali. Op dit moment betekent het dat ze vier keer per dag zalmpap krijgt en nog niet mag zwemmen. Bij de zalmpap zit ook voldoende water, zodat ze niet uitdroogt. Over een tijdje zal ze mogen oefenen met zwemmen en krijgt ze steeds meer vis in plaats van pap gevoerd. Ook moet ze natuurlijk steeds meer eten krijgen om voldoende te groeien. Wil jij Hali helpen in haar herstel? Als je haar adopteert in december of januari, maak je kans op twee kaartjes om mee te gaan met een vrijlating!

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.