“Staat der Nederlanden heeft in Groningen iets recht te zetten”

GRONINGEN – “De staat is schatrijk geworden van Gronings gas. Het is tijd om de energierekening terug te betalen.” Dat zegt René Paas, commissaris van de Koning in Groningen, in zijn kersttoespraak.

Paas nam zijn kersttoespraak op bij een boerderij in Bedum. De inwoners daarvan wonen sinds kort in tijdelijke huisvesting, waar ze hun eerste Kerst zullen doorbrengen. Wanneer hun boerderij wordt gesloopt en er een nieuwe wordt gebouwd, weten zij niet. De hoogte van het budget voor deze sloop-nieuwbouw weten ze ook nog altijd niet.

‘Om gek van te worden’

“Dat is om gek van te worden. En het is wat Nederland zijn inwoners aandoet”, zegt Paas. “De energierekening van Nederland wordt al jarenlang neergelegd bij ons, in Groningen. Bij mensen die daar nooit voor hebben gekozen.”

Paas verwijst in zijn toespraak naar de parlementaire enquête naar de gaswinning. Over hoe het kan dat inwoners zo ondermaats worden geholpen. En dat de Staat de inkomsten van de gaswinning belangrijk vond, maar de veiligheid van inwoners niet.

Energieneutraal huis

In februari verschijnt het rapport van de enquêtecommissie. Paas gaat ervan uit dat de commissie zal zeggen dat er van alles beter moet. “Dat inwoners beter worden geholpen. Sneller. En royaler.” De commissaris van de Koning verwacht ook dat inwoners worden gecompenseerd voor alle ellende. Bijvoorbeeld in de vorm van een energieneutraal huis.

“Want Nederland heeft iets goed te maken”, meent Paas. “Ruim zestig jaar is in Groningen gas gewonnen. De gevolgen daarvan zijn niet zo maar rechtgezet. We rekenen op het rijk in de komende zestig jaar. Zodat hier werk is. Zodat het in onze prachtige provincie overal weer mooi wordt om te wonen.”

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.