Oekraïens gevulde kool “Holubtsi”

Oekraïense gevulde kool staat bekend als holubtsi , wat letterlijk “kleine duiven” betekent. Vullingen variëren sterk en kunnen vleesloos zijn of een combinatie van vlees, groenten en granen bevatten. De verpakking kan op verschillende manieren kool, suikerbieten, sla of spinazie zijn en zelfs druivenbladeren in de wijnbouwgebieden van Oekraïne. De kookvloeistof varieert per regio en familie en kan bestaan ​​uit bouillon, tomatensap en zure room.

Ingrediënten 4 personen

8 grote savooiekoolbladeren

1 middelgrote ui
1/2 kg grove verse worst
1/2 liter runderbouillon
1 geraspte wortel
1 tl tomatenpuree
2 teentjes knoflook
zout
peper
kerriepoeder

Voorbereiding

Zorg dat u cocktailprikkers in huis heeft. Haal GOEIE verse worst. Ouderwetse. Was de koolbladeren en zet ze op met ruim kokend water met zout en kook ze ongeveer 6 minuten zacht en hanteerbaar. Snij de rest van de kool in fijne reepjes. U heeft er straks ongeveer 4 ons van nodig. Maak de ui schoon en snijd deze fijn.

Bereidingswijze

Verdeel de verse worst in acht gelijke delen. Wikkel elk hiervan in een koolblad en zet ze vast met een cocktailprikker. Braad ze snel aan in een braadpan met wat boter. Haal ze vervolgens uit de pan en leg ze apart. Fruit de ui in de boter tot deze glazig wordt. Voeg de tomatenpuree toe en laat het geheel even doorbraden zodat de tomatenpuree gaar wordt (anders is hij te zuur). Voeg nu de rest van de kool toe, samen met de wortel en de knoflook. Laat even stoven op matig vuur met een deksel op de pan. Breng het geheel op smaak met zout, peper uit de molen en wat kerriepoeder (niet overdrijven!). Leg de rolletjes weer in de pan en giet er dan de bouillon bij. Breng aan de kook. Laat de rolletjes toegedekt in ongeveer 20 minuten op en klein vuur gaar worden. Klaar!

Serveertip

Serveer met rijst of aardappelpuree. Een witte, iets milde en fruitige wijn past hier goed bij. Een Spaanse Viña Sol bijvoorbeeld. Of misschien een Italiaanse Verdicchio.

Eet smakelijk.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.