College vraagt gemeenteraad financiering voor Onstaborg Sauwerd

HET HOGELAND – Het college gaat de gemeenteraad vragen om een bijdrage van € 770.175 voor de realisatie van het project Onstaborg in Sauwerd. Met dat geld kan een nieuwe belevingsplek voor archeologische beleving, cultuur en recreatie in Het Hogeland gerealiseerd worden.

Dorpsbelangen Sauwerd is al langere tijd actief met het project Onstaborg. In dat project wordt de historische Onstaborg gereconstrueerd en het terrein heringericht. Er komen twee bruggen (hoogholtjes) over de historische grachten die worden verbreed. Ook komen er kanosteigers voor een verbinding met het Reitdiep en krijgt de nabijgelegen haven een boothelling voor de recreatieve vaart. Ten slotte komen er informatieborden over de historie en vitrines met archeologische vondsten.

Het college wil zelf een investering doen in de Onstaborg omdat het project grotendeels plaatsvindt op gemeentelijke grond. “Dat komt ten goede aan het dorp”, zegt verantwoordelijk wethouder Eltjo Dijkhuis. “Met deze investering krijgt het dorp Sauwerd een bijzonder stuk historie terug. Dat komt ten goede aan het dorp. Behalve voor inwoners is dat ook interessant voor toekomstige bezoekers. Een stukje Sauwerd wordt met het project Onstaborg een plek om rond te dwalen of om er in de toekomst evenementen te kunnen bijwonen die op het podium van de voormalige Onstaborg gehouden kunnen worden.”

De projectgroep Onstaborg heeft zelf ook financiering gezocht bij partijen als het Provinciaal Landschapsprogramma, het Rabobank Coöperatiefonds, het J.B. Scholten- en H.S. Kammingafonds en de Visfederatie Groningen – Drenthe. Het college verwacht van het gevraagde krediet nog € 270.000 aan subsidie terug te krijgen.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.