Cao-acties bij gemeenten op komst

UTRECHT – ‘Werkonderbrekingen en stakingen’: deze acties vinden vanaf woensdagochtend mogelijk plaats bij gemeenten. Medewerkers willen betere voorwaarden afdwingen in de nieuwe cao, waaronder 12 procent loonsverhoging in 2023.

Vakbond FNV Overheid kondigde de acties aan. Woensdag bleek dat om te beginnen de gemeentereiniging en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) het werk neerleggen deze maand. Het besluit om te gaan staken volgt op het aflopen van een ‘ultimatum’ dat de bond op 28 december stelde, waarvoor al was gewaarschuwd.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Werkgeversvereniging Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (WSGO) moesten binnen veertien dagen volledig akkoord gaan met alle eisen die de bond namens werknemers neerlegde, aldus het ultimatum.

Geen compromis

‘Indien de werkgevers niet integraal akkoord gaan met de cao eisen van FNV Overheid, volgen er werkonderbrekingen en stakingen,’ luidde de begeleidende boodschap. Woensdag is na twee weken de deadline van het ultimatum, de laatste kans dus om cao-acties te voorkomen. Maar werkgevers geven nog geen krimp.

De VNG en WSGO herhalen al sinds half november hun boodschap: het eisenpakket van de bonden is reëel noch marktconform. De posities liggen dan ook ver uit elkaar. Zo staat tegenover de eis van 12 procent loonsverhoging een bod van 5 procent extra salaris dit jaar. ‘Schamel’, zo wijzen de bonden dat van de hand.

11.000 vacatures

‘De inflatie is nog steeds extreem hoog en de krapte op de arbeidsmarkt, met daarbij ook de werkdruk, nog steeds zeer groot. Op dit moment staan er maar liefst 11.000 vacatures uit,’ licht FNV Overheid-bestuurder Marieke Manschot toe.

‘Uit het laatste loonbod van de werkgevers blijkt volstrekt onvoldoende waardering. Alhoewel de werkgevers kennelijk van mening zijn dat dit een aantrekkelijk loonbod is, geven onze leden dit bod een dikke onvoldoende: een 3’

Reactie werkgevers

De gemeentelijke werkgevers, VNG en WSGO gaan niet in op het ultimatum en roepen de vakbonden op om terug te keren naar de onderhandelingstafel. ‘De werkgevers vinden het niet redelijk om de onderhandelingen helemaal opnieuw te beginnen,’ geven ze aan. ‘Niet alleen naar de werkgevers maar zeker niet naar de medewerkers. Zij wachten al sinds september op een nieuwe cao.’

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.