Weidevogelbeschermers gezocht in West-Groningen

ADUARD – Meer dan 250 boeren van Collectief Groningen West maken ieder voorjaar hun land aantrekkelijk voor weidevogels zodat ze er hun jongen groot kunnen brengen. Ze zetten delen van hun land onder water, maaien later, gebruiken ruige mest en creëren kruidenrijk grasland voor beschutting en voedsel. Vrijwillige weidevogelbeschermers helpen de boeren om de nesten in kaart te brengen en mee te kijken hoe de vogels het beste beschermd kunnen worden. Omdat steeds meer boeren aan weidevogelbeheer doen, zoekt Collectief Groningen West nieuwe vrijwilligers die zich willen inzetten voor weidevogels zoals de grutto, kievit en scholekster.

Veldcoördinator weidevogels Jaap van Gorkum: “Als beginnend vrijwilliger leer je tijdens twee cursusavonden en een veldexcursie alles over weidevogelbescherming: over het gedrag van de vogels, het in kaart brengen van nesten, beschermingsmaatregelen, de werkzaamheden van de boer en nog veel meer. En het kost niet veel tijd, gemiddeld een halve dag per week van maart tot juli. En bovendien: wie wil er nou niet af en toe rondlopen in boerenland met het geluid van grutto’s, kieviten en tureluurs om je heen, dat is gewoon genieten! We roepen nadrukkelijk ook mensen op die veel veldkennis hebben en misschien ooit aan bescherming hebben gedaan en dat nu weer willen oppakken”.

Enige ervaring en interesse voor weidevogels is handig, maar niet vereist. Als beginnend vrijwilliger loop je in het begin mee met ervaren vrijwilligers. In het hele gebied van Collectief Groningen West zijn nieuwe vrijwilligers nodig, globaal van De Wilp tot Rottum en van Visvliet tot Noordlaren. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor een basiscursus vrijwillige weidevogelbescherming via een aanmeldformulier op de website van www.collectiefgroningenwest.nl. Deze cursus bestaat uit twee avonden op maandag 30 januari en woensdag 1 maart in Aduard. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden ook contact opnemen met Jaap van Gorkum van Collectief Groningen West via 0594-721013 of e-mail: jvangorkum@collectiefgroningenwest.nl.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.