Akkoord over cao gemeenten, stakingen opgeschort

UTRECHT – Gemeenten en vakbonden hebben een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor gemeentemedewerkers, melden de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en vakbonden. Aan de overeenkomst gingen weken van stakingen bij gemeenten vooraf, waarbij in steden als Utrecht, Den Haag en Amsterdam geen vuil werd opgehaald. Die stakingen zijn nu opgeschort.

De VNG en vakbonden FNV, CNV en PDO hebben afgesproken dat de lonen in de laagste schalen met 13 procent omhoog gaan. Dan gaat het bijvoorbeeld om de vuilnisophalers en medewerkers van de stadsreiniging. Bij de iets hogere schalen, waar bijvoorbeeld een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) onder valt, is een stijging van zo’n 12 procent afgesproken.

In de hoogste schalen stijgen de lonen bijna 7 procent, legt een woordvoerder van de VNG uit. Relatief is het voordeel voor de lagere salarisschalen het grootst, omdat een nominale loonstijging van 240 euro is overeengekomen voor gemeentemedewerkers.

Loonstijging

VNG-onderhandelaar Ton Heerts kondigde vorige week tijdens een vakbondsmanifestatie in Utrecht aan met een nieuw cao-bod te komen. Hij zei te begrijpen dat de geboden 5 procent meer loon te karig was, maar noemde de eisen van de vakbonden te hoog. Een woordvoerder van de VNG zei wel dat er zorgen zijn over de betaalbaarheid van de loonstijging voor gemeenten.

De overeenkomst met een looptijd van twaalf maanden geldt voor ongeveer 190.000 medewerkers in de gemeentelijke sector. Vakbondsleden moeten de afspraken nog wel goedkeuren. Naast loonsverhogingen zijn er ook afspraken gemaakt over onder meer vakantiedagen, sociale zekerheid en ouderschapsverlof.

Knokken

‘We hebben hard moeten knokken voor dit resultaat,’ stelt CNV-onderhandelaar Juan Schot in een verklaring. ‘Maar het is niet voor niets geweest. Uit dit akkoord spreekt waardering voor de gemeenteambtenaren die de afgelopen jaren veel extra taken erbij hebben gekregen. Volkomen terecht springen de laagste salarisgroepen er procentueel het beste uit.

‘De mannen en vrouwen van de gemeentelijke reinigingsdiensten en handhaving hebben Nederland de afgelopen weken laten zien en horen dat zij voor Nederland onmisbaar zijn, maar ook dat zij zelf de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen.’

Principeakkoord

‘Onze leden hebben er de laatste weken stevig voor gestaakt op straat. Dat zal niemand in Nederland ontgaan zijn,’ zegt Marieke Manschot van FNV. ‘Dankzij dit principeakkoord krijgen de werknemers in de laagste schalen een forse loonsverhoging, die zij hard nodig hebben om rond te komen in deze voor hen financieel zware tijden.’ FNV legt het principeakkoord positief voor aan de leden.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !