Zadenbibliotheken op Het Hogeland bestaan een jaar!

HET HOGELAND – In alle vier de bibliotheken op Het Hogeland zijn sinds maart 2022 Zadenbibliotheken te vinden. In deze bibliotheken vindt men een kast van waaruit gratis zaden van groenten, kruiden en bloemen te leen zijn. Er is het afgelopen jaar goed gebruikt gemaakt van dit groene initiatief en ook voor komend jaar verwachten de bibliotheken weer veel nieuwe zaden uit te lenen.

Een Zadenbibliotheek is een plek waar je zaden kosteloos kunt lenen en ruilen. Er zijn in Nederland meer dan 30 locaties. Elke locatie heeft een eigen collectie zaden van groenten, kruiden en bloemen. In de Zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn en er zijn geen boetes: de bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen.

Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben. Als je zaden leent, zaai je deze in je tuin of in een pot. Van de planten die opkomen, laat je de mooiste plant bloeien en in zaad schieten. Dit zaad verzamel je en laat je drogen. Om vervolgens, ruim een half jaar later, een deel van de zaden in een enveloppe terug te brengen naar de bibliotheek. De zaden worden toegevoegd aan de collectie en ook weer uitgeleend aan andere tuiniers.

Na een rustige winterperiode is het nu weer tijd om actief aan de gang te gaan met de Zadenbibliotheek. Biblionet vraagt bewoners van Het Hogeland om de komende weken zaden te brengen naar de bibliotheken; Leens, Winsum, Bedum en Uithuizen. Je kunt zaden die je thuis over hebt en wilt doneren tijdens openingstijden van de bibliotheken inleveren in de zadendoos in de bibliotheek.

Kijk voor meer info op de site van Biblionet Groningen

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.