Menkemaborg weer open: tentoonstelling over reizende elite

UITHUIZEN – Museum Menkemaborg opent op woensdag 1 maart weer de deuren voor het publiek. De borg kende in 2022 een bijzonder goed jaar. Het nieuwe seizoen op de borg start met de tentoonstelling Grand Tour. De Groninger elite op reis. In de borgkamers worden de reisverhalen van zes Groningers bij een portret, maquette, souvenir of reisattribuut verteld.

Al vanaf de 16e eeuw ondernamen Groninger jonkers en jongeren van goeden huize een reis door Europa ter afronding van de studie. Frankrijk en Italië vormden geliefde bestemmingen waar kunst en cultuur bewonderd werden, taal- en schermlessen werden gevolgd en internationale contacten werden opgedaan.

De borgbezoeker wordt in de tentoonstelling meegenomen op de reis van Gerard Horenken, heer van Dijksterhuis, die in de 17e eeuw met zijn tutor door Europa trok. Borgbewoonster Elisabeth Anna Alberda ging in de zomer van 1842 met haar ouders en broers met koets, stoomtrein en stoomboot op vakantie door Nederland. Ook haar reis is te volgen in de tentoonstelling.

Naast de Grand Tourtentoonstelling is er tot en met september een speciale gast in de slaapkamer van de borg. Het portret van drie kinderen Gerlacius van Hermannus Collenius uit 1699 is in bruikleen van de Tinco Lycklama Foundation. “Het is een buitenkans om deze Collenius te kunnen bekijken, omdat het schilderij niet tot een openbaar toegankelijke collectie behoort, ” aldus directeur Afiena van IJken. “Bovendien is er een relatie tussen een van de kinderen op het portret en de Menkemaborg. Een mooie reden om ons een bezoek te brengen.”

De Menkemaborg is van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken (maart t/m september). Van oktober t/m december is de borg van 10.00 tot 16.00 uur te bezoeken. Ga voor meer informatie naar www.menkemaborg.nl.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.