Expositie met werk van laatste “oud-Ploeger” Arie Zuidersma

GARNWERD – De unieke expositie ‘Passie voor kleur’ met werk van Arie Zuidersma vindt vanaf 4 maart plaats in Garnwerd Bij de Doorrit (naast Bij Hammingh) en in Groningen bij kunsthandel, lijstenmakerij Ongering en duurt tot en met 10 juni.

Arie Zuidersma (1925 – 2014) wordt wel de laatste “oud – Ploeger” genoemd. Zijn werk is bekend om zijn expressionistische en explosieve kleurgebruik. Zuidersma is al vroeg begonnen met tekenen, zijn eerste schilderij dateert van de oorlogsjaren. Al in 1968 wordt hij als gast uitgenodigd om mee te exposeren met leden van De Ploeg, omdat zijn werk een sterke relatie vertoont met dat van hen. Bijna dagelijks trekt hij eerst met een bevriend kunstenaar Marten Klompien erop uit om de mooiste plekjes van Groningen en Drenthe op doek vast te leggen, eerst op de fiets en later in de auto.

Zuidersma mag worden gezien als een autodidact, hij heeft slechts één jaar ingeschreven gestaan bij Academie Minerva in Groningen. Zijn werk bestaat uit schilderijen, tekeningen, portretten, wandschilderijen, decors, plastieken en grafiek. Critici roemen vooral zijn kleurgebruik.

Hij zei zelf over zijn werk: “Ieder doet maar met het werk wat hij zelf wil of wat hij er zelf bij voelt (…) Ik hanteer als maatstaf voor mijzelf dat ik het schilderij zo in moet willen stappen. Dan weet ik dat het goed is”. Deze ongekende expositie is afkomstig uit meerdere particuliere collecties en omvat slechts een (kleine) greep uit zijn oeuvre, maar is ongekend en grotendeels nog beschikbaar. Het zijn zeer fraaie landschappen, dorpsgezichten op plaatsen in Groningen, Drenthe en Friesland en een aantal schitterde stillevens.

Het werk is te zien op donderdag en vrijdag van 13.30 – 18.30 uur, zaterdag en zondag van 12.00 – 18.30 uur in De Doorrit (www.bijdedoorrit.nl) te Garnwerd, Hunseweg 32.
Dinsdag t/m zaterdag 09.30 – 17.00 uur bij Ongering (www.ongering.nl ) te Groningen, Oude Kijk in ’t Jatstraat 37.

Foto: schilderij ‘Koetshuis Verhildersum’ van Arie Zuidersma

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !