Zondag ‘Theater in ’t Zielhoes’: Vermaak op Rottumeroog

NOORDPOLDERZIJL – Op zondag 19 maart speelt theatergroep Het Verhalen Cabinet het stuk ‘Vermaak op Rottumeroog, 1914-1918’ in Café ’t Zielhoes in Noordpolderzijl. De aanvang is om 14.00 uur.

‘Vermaak op Rottumeroog’ gaat over gemobiliseerde soldaten, die ruim een eeuw geleden in de Eerste Wereldoorlog op Rottumeroog de Nederlandse neutraliteit bewaakten. In april 1915 reisde de Rotterdamse goochelaar Henri Nolles met zijn theatergezelschap naar het Groningse eiland om voor de soldaten op te treden. Onderweg hielden de artiesten tussenstops in Hotel de Landbouw in Usquert en in ’t Zielhoes. Vanuit de haven van Noordpolderzijl vertrokken ze met de boot van voogd Toxopeus naar Rottumeroog. Op het eiland bereidden ze in een paar dagen de voorstelling voor de soldaten voor.

Het Verhalen Cabinet vertelt het waargebeurde verhaal van de soldaten op Rottumeroog en over het optreden van Henri Nolles in 1915. De voorstelling is aangrijpend door de overeenkomsten met de huidige oorlogstijd en toch ook vrolijk. De oude goocheltrucs van Nolles worden nu uitgevoerd door George Tokaya uit Usquert, die in 1965 als dertienjarige jongen zijn eerste goochellessen kreeg van de toen 83-jarige goochelaar. Muziek en zang zijn van Esther de Boer uit Ten Boer en Laura Iwema uit Groningen. Ze spelen onder andere een Rottumerooglied, dat speciaal voor het optreden in 1915 werd gemaakt. Het verhaal is geschreven door Erik de Graaf uit Warffum.

Meer informatie is te vinden op www.verhalencabinet.nl. Kaartjes kunnen worden gereserveerd via verhalencabinet@gmail.com.

Foto: Laura Iwema, George Tokaya, Erik de Graaf en Ester de Boer van Het Verhalen Cabinet

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.