Op Roakeldais presenteert programma 2023 en zet vrijwilligers in het zonnetje

WARFFUM – Vorig jaar was het nog niet mogelijk om in maart het programma voor Festival Op Roakeldais aan een groot publiek te presenteren. Afgelopen vrijdagavond kon de organisatie van het festival, dat voor de 56e keer gehouden gaat worden dit jaar, dat wel weer feestelijk doen. Meer dan honderd mensen, vrijwilligers, sponsoren en belangstellenden, kwamen naar de Op Roakeldaishal in Warffum, de thuishaven van het festival, om daar de presentatie van de dansgroepen en het programma van deze editie te zien en te horen.

De Op Roakeldaishal was voor deze gelegenheid ingericht als een klein indoor-festivalterrein. De aanwezigen konden samen een drankje drinken en elkaar ontmoeten. Om kwart over acht opende voorzitter van de stichting Festival Op Roakeldais, Joeri van der Werf, de avond. Allereerst werden twee vrijwilligers in het zonnetje gezet. Jantje Sikkema werd bedankt voor haar vele jaren inzet als bestuurslid, waarvan een belangrijk deel als secretaris. En Géa van der Schoot, die ruim dertig jaar vrijwilliger is geweest, zwaait af als Coördinator Gastgezinnen. Beide vrijwilligers zijn door het bestuur benoemd tot Lid van Verdienste, waarmee ze voor altijd verbonden blijven aan het festival. Na een toespraak, een diploma voor aan de muur, een bos bloemen en een dinerbon om lekker te gaan eten, volgde een luid applaus van de aanwezigen.

Toen was het tijd voor de presentatie van de dansgroepen voor de 56e editie van Festival Op Roakeldais. Met een flitsende presentatiefilm werden de landen, dansgroepen, bands, artiesten en nieuwe programmaonderdelen aan het publiek gepresenteerd door Artistiek Directeur van het festival David Kloosterhuis.

Ook dit jaar zal er een grote diversiteit aan landen verspreid over de hele wereld deelnemen aan het festival. “Alle continenten zijn vertegenwoordigd” aldus de Artistiek Directeur. Peru en Colombia, twee kleurrijke en ritmische groepen, vertegenwoordigen Latijns Amerika. Naast een adembenemende welbereisde groep uit Zuid Afrika, zij werden ooit tweede bij ‘South Africa got’s talent’, is er ook een speciale deelname uit China die voor het eerst naar Europa zal afreizen. Deze groep vertegenwoordigd de Chinese minderheid van de Hezhen uit het noordoosten van China. Zij zullen hun traditionele dans en muziek tonen op het podium van het festival. De andere dansgroepen komen uit Kroatië, USA, Oezbekistan en Nieuw Zeeland. De groep uit Nieuw Zeeland zal naast de Maori cultuur ook de cultuur uit Samoa en de Cookeilanden presenteren. Uit Nederland komen de Iesselschotsers en Kansemble. “Een veelzijdig programma met een prachtige dynamiek wat zal resulteren in een fantastische voorstelling” aldus David Kloosterhuis.

Na de presentatiefilm gaf David Kloosterhuis nog een korte toelichting op de nieuwe programmaonderdelen. Allereerst wordt, samen met Kunstkerk Hogeland, gewerkt aan een speciaal programma voor jongeren waarin zij vooraf gaan meewerken aan onderdelen van de voorstelling. Wat uiteindelijk resulteert in een voorstelling op vrijdagmiddag voor de middelbare scholen.

CIOFF, de wereldorganisatie voor Festivals en Volkscultuur, heeft het plan opgevat om met hun achterban festivals voor traditionele dans te gaan bezoeken. Hun oog is daarbij gevallen op Festival Op Roakeldais. Zij zullen het weekend van Op Roakeldais naar Warffum komen, het festival meevieren aangevuld met hun eigen programma op Camp Zuiderhorn.

Daarna werd het glas geheven en er werd samen geproost op het mooie programma en de drukke voorbereiding die nu volgt in aanloop naar Festival Op Roakeldais, van 28 juni t/m 2 juli 2023. Er was nog muziek van het trio Ache Cubano, zodat er gedanst kon worden en nagepraat. De vrijwilligers hebben er weer heel veel zin in om dit prachtige festival voor een groot publiek neer te gaan zetten. Eind juni komt de wereld weer naar Warffum en zullen weer duizenden mensen dit feest van verbroedering van culturen komen bekijken en meevieren.

Foto: Voorzitter Joeri van der Werf en Jantje Sikkema 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.