Orgel Den Andel en kerk Noordbroek gerestaureerd met subsidie

DEN ANDEL – De Stichting Oude Groninger Kerken laat twee rijksmonumenten restaureren met subsidie van de provincie. Het in verval geraakte orgel in Den Andel krijgt een opknapbeurt en in Noordbroek wordt het interieur van de kerk hersteld. De subsidie van bijna € 460.000 komt uit de regeling Groot Onderhoud en Restauratie Rijksmonumenten (GRRG).

Het Van Oeckelen-orgel in de kerk van Den Andel (foto) dateert uit 1879 en verkeert in zeer slechte staat. Door verzakkingen van de galerij dreigt de orgelkast uit elkaar te vallen. Het herstel, waterpas stellen en schilderen van de orgelkast is daarom dringend nodig. De restauratie bestaat verder uit herstel van de klavieren, pijpen, windvoorziening en mechanieken van het orgel. De werkzaamheden gaan anderhalf jaar duren en beginnen deze zomer

Het restauratieproject in de kruiskerk van Noordbroek richt zich op het herstel van het interieur. De gewelfschilderingen en muurschilderingen worden gerestaureerd en schoongemaakt. Het stucwerk van de wanden laat op veel plekken los en moet worden hersteld. De werkzaamheden starten in juli 2023 en duren tot december 2024, aldus het provinciebestuur

In totaal ontvangen 22 projecten subsidie voor groot onderhoud, restauratie en soms voor herbestemming of maatregelen om energie te besparen. Het gaat onder andere om rijksmonumentale boerderijen, molens en woonhuizen.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.