Wortelstamppot anders

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 kg stamppot aardappels
 • 500 gr winterwortels
 • 500 gr uien
 • 250 ml crème fraîche
 • 200 gr plakjes rookspek
 • 1 el honing
 • 1 el chinees vijfkruidenpoeder
 • 3 takjes verse peterselie
 • Peper en zout
 • Zonnebloemolie
 • 3 a 4 eetl sojasaus.

Bereiding:

Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en doe ze in een pan. Vul de pan met water zodat de aardappels net onderstaan, voeg wat zout toe en breng het water aan de kook. Kook de aardappels in 10-12 minuten tot ze gaar zijn.

Bak de plakjes rookspek in een enkele laag in een droge ruime koekenpan. Giet er wat honing over en bak kort opnieuw tot de honing is gekarameliseerd. Neem de plakjes uit de pan en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.

Snijd de wortels in plakjes en de uien in halve ringen. Verhit wat zonnebloemolie in een wok of koekenpan. Voeg de wortels en de uien toe en wok dit voor ongeveer 12-15 minuten op laag vuur. Zo worden de groenten heerlijk zacht. Schep het Chinese vijfkruidenpoeder door de hutspotgroenten en schenk de sojasaus in de wok. Wok al omscheppend 2-3 minuten tot de sojasaus goed door de groenten is opgenomen.

Giet de aardappels af en stamp de crème fraîche door de aardappels heen. Voeg de gewokte hutspotgroenten toe en breng verder op smaak met peper en zout. Schep de wortelstamppot op de borden en geef de plakjes rookspek erbij. Hak de peterselie grof en strooi over de stamppot.

Eet smakelijk.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.