Sanne Meijer geeft een lezing over haar ‘Grunnegs toentje’ in Bibliotheek Winsum

WINSUM – Heb je wel eens gehoord van de Oldambtster Witte, een mooie droogboon? Of het Wonder van Scheemda, een erwtje? En natuurlijk de Mollebonen, ook super Gronings. Helaas zijn deze boontjes een beetje uit de mode geraakt – en ze zijn niet de enige.

De afgelopen honderd jaar zijn veel oude, lokale groenterassen vergeten of zelfs verdwenen. Ook in Groningen. Eeuwig zonde natuurlijk, want deze groentes horen tot ons (bio)cultureel erfgoed. Ze vertellen ons van alles over de geschiedenis van Groningen.

Sanne Meijer, schrijfster en historica, houdt van de Groninger geschiedenis maar ook van tuinieren en met haar project over Groninger groentes brengt ze die twee dingen bij elkaar. Ze richtte een deel van haar moestuin in als ‘Grunnegs toentje’. Daar teelt ze dit jaar 10 Groninger groenterassen. Op vrijdag 14 april van 19:30 – 21:00 uur doet Sanne verslag over haar experiment in de Bibliotheek van Winsum.

Ze vertelt over haar tuin, de zoektocht naar zaden en over de kwekers. En ze duikt de geschiedenis in: wat zijn de verhalen achter deze groenterassen? Waarom zijn ze zo belangrijk voor ons (bio)culturele erfgoed? Nieuwsgierig naar Sanne’s verhaal en hoe je de oude rassen weer een nieuw leven in kunt blazen?

Kijk dan voor meer info en kaartverkoop op: www.biblionetgroningen.nl/agenda/winsum

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.