Werkgevers akkoord met CAO voor gemeenteambtenaren

DEN HAAG – Voor de circa 190.000 gemeenteambtenaren is de nieuwe cao definitief. Na de vakbonden heeft ook het bestuur van gemeentekoepel VNG het akkoord bekrachtigd, meldt de website Binnenlands Bestuur.

Van de in totaal 296 uitgebrachte stemmen, bleken er 290 gemeenten vóór het sluiten van het akkoord. Zes gemeenten stemden tegen. Ook de vakbondsleden stemden massaal voor het principeakkoord: ruim negen op de tien.

Gemiddeld zien gemeenteambtenaren hun loon dit jaar met 9 procent stijgen; medewerkers in de laagste salarisschalen gaan er circa 13 procent op vooruit, hun collega’s die daarmee vergeleken meer verdienen gaan er zo’n 7 procent op vooruit. Iedere gemeenteambtenaar krijgt dit jaar bovendien een vrije dag extra. Volgend jaar komt daar nog een dag bij, als 5 mei (Bevrijdingsdag) als een aparte feestdag wordt aangemerkt.

Vastgelegd is ook dat medewerkers met hun Individueel Keuzebudget (IKB) per jaar maximaal 187 vakantie-uren mogen kopen. Dat komt in plaats van het oude maximum van 144 uur. Die afspraak gaat meteen in.

In de cao, die een looptijd heeft van één jaar, is verder afgesproken dat vanaf 1 mei 2023 medewerkers die thuiswerken recht op een vergoeding hybride werken van netto 3 euro per dag in plaats van de huidige 2 euro. De vergoeding hybride werken bestaat uit een thuiswerkvergoeding van netto 2,15 euro en een internetvergoeding van netto 0,85 euro.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !