Artemissers actief in Rotterdam, Enschede en Ellertshaar

WINSUM – Leden van de loopgroep Artemis uit Winsum hebben het afgelopen weekend meegedaan aan de marathons van Rotterdam en Enschede en aan een trailrun in het Drentse Ellertshaar.

De Artemissers Aleida Groothoff en Fanny Kaper uit Winsum en Janneke Cazemier uit Warffum hebben zondag met succes deelgenomen aan de Rotterdam Marathon.

De volledig volgeboekte 42e editie van deze marathon telde uiteindelijk 16.837 gefinishte deelnemers uit vele landen. Vlak voor de start aan de Coolsingel zong Lee Towers traditiegetrouw zijn lied “You `ll never walk alone`. De route voerde deelnemers twee keer over de Erasmusbrug, door Rotterdam Zuid, onder de bekende kubuswoningen door en rondom de Kralingse Plas naar de finish op de Coolsingel . Het in grote getale opgekomen publiek en de muzikale optredens zorgden voor veel sfeer langs het parcours. Het was goed loopweer.

Zoals gemeld telde Artemis drie deelnemers op deze klassieke hardloop-afstand. Aleida Groothoff was hiervan de snelste. Vertrokken op een schema van 5 minuten per kilometer. omgerekend 12 kilometer per uur, kwam ze halverwege door in 1.45.57 uur. Kramp in de kuiten in het laatste gedeelte van de wedstrijd betekende een verval van 16.05 minuten. Ze finishte uiteindelijk als 9e op het NK bij de vrouwen 55 in een keurige tijd van 3.47.02 uur.

Aleida Groothoff: “Ik had goed getraind. De duurlopen gingen goed. Ik heb aan krachttraining gedaan en ben blessurevrij gebleven. ik ben gestart in een tempo dat lekker voelde. In de tweede helft van de wedstrijd  kreeg ik te maken met een frisse tegenwind. Mijn bovenbenen koelden af. Hierdoor en door twee keer kramp in de kuiten ging er veel tijd verloren. Ik eindigde uiteindelijk 5 minuten boven mijn pr en ruim binnen de 4 uur. En daar ben ik blij mee. Het leuke van een marathon is dat je nooit weet hoe het gaat. Maar wanneer je de finish bereikt hebt ben je trots dat je het weer gedaan hebt. Het was een geweldig evenement en wat een enthousiasme. Tot slot een woord van dank voor Han en Brigit Korhorn voor hun steun onderweg”.

Fanny Kaper was in de Maasstad verreweg de meest constante Artemisser. Tot 9 kilometer samen oplopend met Janneke Cazemier werd een schema gevolgd van 6.20 tot 6.07 minuten per kilometer Met een doorkomst halverwege in 2.11.11 uur  en een tweede gedeelte in 2.11.01 uur (negatieve split) werd voor haar in haar tweede marathon onder vlag van Winsum een eindtijd geklokt van 4.22.12 uur, goed voor een 355e plaats bij de vrouwen 35. Deze tijd betekende bovendien een aanscherping van haar persoonlijk record op de marathon met maar liefst 22.34 minuten.

Fanny Kaper: “Ik had wel goed getraind maar geen idee hoe het zou lopen. Voor mezelf een verwachtingstabel van 6.20 minuten per kilometer opgesteld. Janneke Cazemier en ik zijn samen gestart. Het werd al snel duidelijk dat we elkaar moesten loslaten om onze eigen tempo`s te lopen. Dit gebeurde na 9 kilometer. Ik kon nu comfortabel in mijn eigen tempo doorlopen. Ik had mijn eigen drinkpost mee op de rug om niet afhankelijk te zijn van de vaste drinkposten onderweg en het ritme te onderbreken. Na 38 kilometer constateerde ik een te hoog koolhydraatverbruik. Blij dat de finish in zicht was. Ik heb vanaf het begin tot het eind genoten en wat een enthousiast publiek. Wie weet loop ik volgend jaar een marathon onder de 4 uur?”.

Janneke Cazemier heeft tot de eerste 9 kilometer samen met Fanny Kaper opgelopen, Het begintempo lag voor Janneke te hoog. Na een doorkomst halverwege van 2.14.47 uur en een oplopend schema sloot ze haar marathon af na een redelijke tijd van 4,44,55 uur. Ze werd hiermee 124e bij de vrouwen 55.

Janneke Cazemier: “Het was prima weer. Fanny en ik hebben tot 9 kilometer samen gelopen. Daarna ieder ons eigen race. Ik vond het zwaar. Dat lag echter niet aan het weer of aan het parcours maar aan mijn de laatste tijd vele gelopen kilometers!”.

Arjan Hegge uit Winsum heeft eveneens zondag met succes deelgenomen aan de Enschede Marathon. Bij deze marathon kon er gekozen worden uit de afstanden de 5 en de 10 kilometer en de halve en de hele marathon. Het totaal aantal deelnemers bedroeg bijna 7000. De publieke belangstelling was groot.

De Winsumer startte samen met nog 900 enthousiaste marathonlopers vanaf Boulevard 1945. Het vernieuwde parcours, nu bestaande uit een ronde,  omvatte onder andere de campus van de universiteit van Twente, een stukje F35 fietssnelweg, Glanerbrug, het vliegveld Twente en het Van Heek Park om vervolgens via de binnenstad weer bij de startplaats te eindigen. Het was goed loopweer.

De opzet was om de marathon binnen de vier uur af te leggen. Hij kwam volgens schema halverwege door in 1.58.18 uur. Maar zoals zo vaak in een marathon beginnen zo rond de 30 kilometer de benen vol te lopen en gaat het tempo omlaag. Zo ook bij Hegge. Het verval in het tweede gedeelte van de wedstrijd bedroeg 18.17 minuten. Met een eindtijd van 4.16.35 uur en een 93e plaats bij de mannen 40 was desondanks tevredenheid troef.

Arjan Hegge: “Ik heb samen met collega`s de Enschede marathon gelopen. Dit jaar is het parcours aangepast en die bestaat nu uit een ronde. Een mooi afwisselend parcours. Het was uitstekend hardloopweer. Mij werd al snel duidelijk dat ook deze keer de grens van 4 uur te hoog gegrepen was. Desondanks had ik me wel bij deze pacersgroep aangesloten. Dat heb ik tot 25 kilometer weten vol te houden. Toen was de tank leeg en werden de laatste 17 kilometer wat zwaarder en trager. Ik ben weer een ervaring rijker en heb wederom een prachtige medaille aan mijn verzameling kunnen toevoegen. En al hoewel ik in de laatste 17 kilometer had besloten nooit meer een marathon te lopen, ontstonden na afloop toch al snel weer plannen voor een volgende. Wordt vervolgd”.

Erwin Vos uit Uithuizen was een van de 2800 deelnemers op de halve marathon. Hij werd 26e bij de mannen 55 in een keurige tijd van 1.46.24 uur. Zijn vrouw Anita noteerde op de hele marathon een tijd van 5.00.11 uur.

Adamandevents organiseerde zaterdag weer een trail onder de noemer Run Forest Run met start en finish vanaf het Recreatiepark De Bosrand Drenthe in Ellertshaar. De bedoeling van deze trails is om te genieten van de mooie natuur waarin de deelnemers zich begeven waarbij het wedstrijdelement ondergeschikt is. De routes volgden de prachtige omgeving van Schoonloo. Marnix van de Brink uit Groningen en Willem Hofman uit Winsum stonden aan de start van de 22 kilometer trail.

Willem Hofman: “Afgelopen zaterdag vond vanuit het Drentse Ellertshaar, uit de serie Run Forest Run, de trailrun Hart van Drenthe plaats. De keuze bestond uit liefst vijf verschillende afstanden, te weten 12, 21, 27, 43 en 52 kilometer. Stad-Groninger Marnix van den Brink had zijn zinnen gezet op de 21 kilometer en vond Willem Hofman uit Winsum bereid hem tijdens deze uitdaging te vergezellen. En een uitdaging werd het zeker! Bij de start was het voor medio april aan de frisse kant met een graadje of 10 en behoorlijk wat wind. Daarnaast bleek ook het parcours een behoorlijke kluif, met smalle single tracks, dwarsliggende boomstammen, (terug-)zwiepende takken, mul zand, onverharde paden, draslanden en vlak voor de finish zelfs een ondiep meertje waar men doorheen moest waden. Beide heren brachten een bak ervaring op asfalt naar de start, maar een trail is toch andere koek. Het merendeel van de deelnemers bleek meer ervaren op dit onderdeel, te zien aan onder andere het schoeisel en de lichte tred. Aan de andere kant, tijdens een trail staat het plezier voorop en onderweg was het dan ook zeker gezellig! Ook diverse valpartijen om ons heen, mochten de pret niet drukken. Onderweg moest men aan de hand van rode linten de route zien te volgen en dat ging vrijwel vlekkeloos. Uitgerekend in de slotfase ging het dan toch mis en liepen we op den duur andere lopers tegemoet. Waar we al bang voor waren, werd bewaarheid: we hadden een lusje in het parcours twee keer gelopen, waardoor de afstand tot de finish onbedoeld opliep tot 23 km. Na 2 uur, 26 minuten en 53 seconden was de finishboog dan eindelijk daar en waren we terug op camping De Bosrand. Met doorweekte schoenen bleven we nog even op het finishterrein plakken, waar de verzorging voor lopers en toeschouwers prima geregeld was. Daarna werd de terugreis naar Groningen aanvaard. Een mooie ervaring rijker, maar volgende week, tijdens de Bonifatiusloop in Dokkum, toch eerst maar weer op asfalt verder … “.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !