Groninger slagwerkers winnen kampioenschap

ZUTPHEN – Op het Open Nederlands Slagwerk Kampioenschap (ONSK) in Zutphen afgelopen zaterdag zijn Malletband Concordia Middelstum en Slagwerkensemble Appingedam beide Nederlands kampioen geworden. In de topklasse werd Appingedam kampioen met 96 punten en in de middenklasse werd Middelstum kampioen met 88 punten. 

Op het ONSK spelen de ensembles per klasse allemaal hetzelfde voorgeschreven werk en allemaal op dezelfde instrumenten. De jury is geblindeerd en moet uitsluitend op basis van gehoor de beoordeling doen. De jury weet ook niet welk ensemble er op het podium staat.

Voor Slagwerkensemble Appingedam was het verplichte werk in de topklasse ‘The Journey of a Refugee’ van Ruben Maathuis. Een uitdagende en complexe compositie waarmee het ensemble flink uit haar comfort zone is gestapt. Met grote namen zoals SDG Ommen, Cadenza Twello (Wereldkampioen Wereld Muziekconcours) en Excelsior Oostendorp op het podium was het bijzonder spannend in de topklasse.

De jury was zeer positief en gaven in het juryrapport unaniem aan vooral erg te hebben genoten van het optreden van Appingedam; ‘vet gedaan’, ‘muzikaal heel goed’, ‘Wauw, genoten!’. En het mooiste compliment voor het ensemble: ‘Ik stop maar met schrijven, ik vind het heel goed en ga genieten van jullie spel’.

Voor Concordia Middelstum was het verplichte werk in de middenklasse ‘First Contact?’ van Etienne Houben. Het werk beschrijft een signaal uit de ruimte. Is er een natuurkundige verklaring of betreft dit een boodschap van een buitenaardse beschaving en is er dus sprake van ‘First Contact?’ Uitdaging in dit werk zit in de balans en het samenspel. Concordia heeft hier veel aandacht aan besteed en grote stappen gezet tijdens de repetities.

De deelnemers lagen dicht bij elkaar, wat zorgde voor een spannende ontknoping. Uiteindelijk heeft Concordia de jury kunnen overtuigen met een muzikale uitvoering van het werk. En dat was terug te lezen in het jurycommentaar ‘Mooie uitvoering door een club met fantastische melodieklank’ en ‘met plezier geluisterd naar deze uitvoering. Jullie mogen trots zijn op dit optreden’.

De ensembles kijken terug op een fantastische dag met een prestatie waar ze ontzettend trots op zijn! Groningen en de gemeente Eemsdelta zijn weer goed op de kaart gezet!

Uitslagen Topklasse gestemd

  1. Slagwerkensemble Appingedam 96 pnt
  2. Excelsior Oostendorp 94 pnt
  3. Cadenza Twello 93 pnt
  4. Kempenbloei Achel (België) 90 pnt
  5. SDG Ommen 84 pnt

Uitslagen Middenklasse gestemd

  1. Concordia Middelstum 88 pnt
  2. Juliana Doornspijk 87 pnt
  3. Sint Cecilia Lieshout 86 pnt
  4. HePa Percussion Ensemble Helden en Panningen 81 pnt

Foto: Malletband Concordia Middelstum en Slagwerkensemble Appingedam vieren samen feest

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !